Футбол. Ліга Європи. Фінальний матч. 27 травня.


«Дніпро» (Україна, Дніпропетровськ) — «Севілья» (Іспанія). 2:3. Голи: Калинич, 7, Кригов’як, 28, Бакка, 31, 73, Ротань, 44.


«Дніпро»: Бойко, Федецький, Дуглас, Чеберячко, Матос, Канкава (Шахов, 85), Федорчук (Безус, 68), Ротань, Коноплянка, Матеус, Калинич (Селезньов, 78). Тренер — Мирон Маркевич.


«Севілья»: Ріко, Відаль, Каррісу, Колодзейчак, Тремулінас, Мбіа, Кригов’як, Рейес (Коке, 58), Банега (Іборра, 86), Вітоло, Бакка (Гамейро, 82). Тренер — Унай Емері.


Рефері — Мартін Аткінсон (Англія).


Варшава. Стадіон «Народовий». 45 000 глядачів. 12 градусів.


Це був по-справжньому яскравий фінал — драматичний, гострий, захопливий. Звичайно, нам прикро, що не «Дніпро» став тріумфатором. Але ми вдячні йому за мужність, самовідданість, зрештою, за те, що він подарував нам фінал.


Переміг фаворит, але йому зробити це було нелегко, адже український клуб виявився гідним опонентом. Нашим трохи забракло досвіду і везіння. А от супернику відверто пощастило в епізоді з третім м’ячем, котрий приніс йому перемогу.


До речі, «Севілья» — тепер уже чотириразовий переможець цього турніру — заволоділа призом удруге поспіль. Немає слів, це чудова, потужна команда, з цілою групою виконавців найвищого класу. Але на їхньому тлі футболісти «Дніпра» не мали вигляд хлопчиків для биття.


А початок поєдинку взагалі був шикарний для української команди. Все йшло, як кажуть, мов по маслу — вдалося забити швидкий гол. Калинич з «другого поверху» після передачі Матеуса точно пробив головою. Перший тайм трохи активніше провела «Севілья». Її футболісти краще контролювали м’яч, створили більше моментів. Але і наші старалися з усіх сил. І, зрештою, забили два м’ячі.


Одне слово, «Дніпро» не пас задніх і заслуговує на добре слово. Дозволивши суперникові вийти вперед, український колектив таки знайшов у собі сили змінити ситуацію і зрівняти рахунок перед самою перервою. Ротань з двадцяти метрів блискуче виконав штрафний. Він, мов баскетболіст, котрий поклав м’яч у кошик, влучив у правий від воротаря кут.


У другому таймі була досить рівна гра, але з обох боків метушлива. Суперники, за великим рахунком, майже нічого путнього не створили. Але, на відміну від дніпропетровців, «Севілья» дочекалася свого моменту і завдала вирішального удару. Невдало виніс м’яч Матос. Цим подарунком скористався Вітоло, котрий зробив точну передачу на Бакку. А той обіграв Бойка і забив свій другий гол у цій зустрічі.


Під кінець матчу «Дніпро» залишився вдесятьох: травми зазнав Матеус, якого з поля винесли на ношах і доправили до шпиталю. У нього зламаний ніс.


Унай Емері:


— Нам довелося докласти чимало зусиль для досягнення результату. Вся команда попрацювала на славу. Хоча в нас були проблеми в усіх матчах. У перерві ми говорили про те, що нам потрібно дочекатися вирішального моменту. Ми заслужили цей кубок. І тепер отримуємо задоволення.


Алейкс Відаль:


— Ми дуже хотіли захистити титул. І досягли мети. Скажу про нашого суперника: якщо хтось доходить до фіналу, значить, робить правильні речі. «Дніпро» довів, що є командою елітного рівня. А ми показали, що треба робити, коли потрібно домогтися свого.


Руслан Ротань:


— Усі засмучені, адже хотіли перемогти. Команда грала, боролася. Напевно, ми помилково зарано сіли в захист, але що вже про це говорити.


Наша казка тривала аж до фіналу. Звичайно, вражень багато. Варто привітати «Севілью» із заслуженою перемогою, а нам, скориставшись здобутим досвідом, варто йти далі і прагнути до високих результатів.


Артем Федецький:


— Якесь подвійне відчуття від гри. Були близько Ліга чемпіонів, Кубок Ліги Європи. Для досягнення бажаного нам не вистачило дуже мало. Але команда і тренер — молодці. Ми виконали хорошу роботу, щиро хотіли зробити для всієї України, нашого народу свято, але забракло везіння.


Якби ми забили в другому таймі третій гол, то, думаю, що ми б виграли. А глядачі побачили класний емоційний фінал і багато забитих м’ячів. Другий тайм був до гола, тому і ми, і «Севілья» діяли досить обережно.
Андрій Стеценко, генеральний директор «Дніпра»:


— Я дуже розчарований, бо ми в грі ні в чому не поступалися іспанській команді. А у певних компонентах — у бажанні, самовіддачі — перевершили «Севілью». Дуже прикро. Ми жодним чином не сумнівалися, що «Дніпро» покаже гарну гру. Протягом матчу мене не залишало відчуття, що все може завершитися на нашу користь. Але, на жаль, ми пропустили третій м’яч і не змогли відігратися...


Мирон Маркевич:


— Кожному тренеру пройти такий шлях дуже почесно. Дякую за все футболістам. Думаю, що наш виступ у турнірі можна вважати загалом успішним. Сьогодні, напевно, забракло досвіду і трохи везіння.


Як на мене, нам забили такі м’ячі, які пропускати було не обов’язково. Адже ті моменти виникли з нічого. Хоча команда виявила характер. Другий тайм зіграли досить добре, могли й зрівняти рахунок, билися до кінця.
Ми дуже хотіли перемогти, але нам протистояла класна команда. Проте і ми старалися, грали для людей. У нас, думаю, все ще попереду.

 

Руслан Ротань  і Нікола Калинич (у центрі), котрі забили голи «Севільї».

 

Колумбієць Карлос Бакка, два удари якого принесли успіх іспанському клубу.


Підготував Геннадій БРАНИЦЬКИЙ.


Фото uefa.com.