Івано-Франківський академічний обласний музично-драматичний театр імені Івана Франка показав у Луганській області драму-реквієм «Нація», поставлену за однойменною книгою Марії Матіос. Українська письменниця, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, заслужений працівник культури України, народний депутат Марія Матіос і представляла виставу. Її було показано у районних центрах Сватове та Кремінна, а завершився тур у Сєверодонецьку.
За словами художнього керівника театру Ростислава Держипільського, ця вистава — родзинка репертуару театру, оскільки «в ній ми відмолюємо тисячі-мільйони безневинно вбитих українців». Тому вистава починалася хвилиною мовчання в пам’ять про героїв, які віддали своє життя за визволення української території від терористів і російських окупантів. «Я знаю, що ця війна закінчиться, — сказала Марія Матіос. — Це війна за нас з вами. Це війна за нашу землю, за нашу Україну. Я точно знаю, що тут сидять люди, і за стінами цієї зали дуже багато людей, які не віддадуть жодного сантиметра, жодної п’яді нашої української й луганської землі».
Голова облдержадміністрації Геннадій Москаль теж говорив про те, що відчували люди: «Ми повинні все зробити, щоб такої ганебної історії більше не було, і про неї забули. Щоб земля луганська не кровоточила, а об’єдналася, як вона історично й була створена». Геннадій Москаль вручив письменниці відзнаку Луганської області «За розвиток регіону».
Події, показані у виставі, дуже тісно перегукуються з тим, що відбувається сьогодні, тому театральне дійство публіка сприймала дуже емоційно. До речі, символом вистави стала лялька-мотанка. Її створили працівники театру й передали главі області. «Це лялька-оберіг, — пояснив Ростислав Держипільський. — Вона повинна берегти всю Луганщину».
Творчий тур Івано-Франківського академічного обласного музично-драматичного театру імені Івана Франка відбувався на запрошення голови Луганської облдержадміністрації Геннадія Москаля та за підтримки народного депутата України сьомого скликання Ірини Луценко.
 
Луганська область.