Старі формати безпеки, розроблені одразу після завершення Другої світової війни, уже не працюють, тому Україна потребує миротворців. Про це під час восьмого Київського безпекового форуму заявив Президент України Петро Порошенко.


«Це — лакмусовий папірець, щоб увесь світ побачив, хто хоче миру, а хто хоче війни», — зауважив він, передає Укрінформ.


Крім того, Президент наголосив: розвиток подій після підписання Мінських угод доводить, що Україні потрібні ефективні механізми їх імплементації, бо слово і підпис, які працювали раніше, більше не працюють, навіть попри неухильне дотримання кожного пункту.


«Рівно рік тому мною також було запропоновано мирний план. Це є твердим доказом того, що Україна ніколи не хотіла війни і не ставила питання вирішення будь-якого конфлікту військовим способом», — констатував Петро Порошенко.


Президент заявив, що українська влада готова вести діалог з представниками Донбасу, але лише тими, яких буде обрано на легітимних і чесних виборах.


«Не можуть бойовики і терористи, котрі захопили нашу територію, представляти Донбас. Ми маємо забезпечити чесне і прозоре волевиявлення громадян, після чого вестимемо діалог з Донбасом українським», — сказав він.


Глава держави також запевнив, що наша країна проводитиме процес децентралізації, у тому числі через конституційні зміни та реформи. «Ми будуватимемо вільну, незалежну Україну, яка матиме перспективи членства у Європейському Союзі», — зазначив Петро Порошенко.


Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив: якщо сьогодні Україна подасть заявку на членство в НАТО, навряд чи за це одностайно проголосують країни — члени Альянсу. «Я сповідую такий принцип: ніколи не проси, а тим паче, коли знаєш, що тобі не дадуть», — сказав він.


Нині, за його словами, потрібно робити дуже чіткі і конкретні дії на шляху до членства в НАТО. «Рано чи пізно, станемо членом Альянсу, як і членом ЄС, адже йдеться про безпеку України і світу в цілому. А Росія ніколи не матиме права вето на наше суверенне право бути європейською державою і членом Альянсу», — наголосив прем’єр.


Також він зазначив, що нашій державі потрібна летальна зброя не для нападу, а для захисту своєї території і кордонів ЄС від російського агресора.


Глава уряду додав, що Кремль активно працює над зміцненням російської армії. «Росія витрачала мільярди доларів за останні роки для модернізації своїх збройних сил, для повної їх перебудови. РФ постійно постачає це озброєння для своїх збройних сил», — сказав Арсеній Яценюк.


Він також зазначив, що агресія Росії проти України — це не локальний, а геополітичний конфлікт, розв’язавши який, Москва порушила Будапештський меморандум, а отже — режим нерозповсюдження ядерної зброї. «Росія цією антиукраїнською агресією і незаконною анексією Криму, захопленням частини Донецької та Луганської областей повністю підірвала режим нерозповсюдження ядерної зброї», — заявив прем’єр.


Він зазначив, що це боротьба не тільки з Україною, а проти всього вільного світу, його цінностей, демократії.


«Потрібна могутня міжнародна відповідь на російську агресію, у результаті якої Україна втратила 20% своєї економіки та понад сім тисяч життів», — наголосив Арсеній Яценюк.