Останній указ «імператора руського міра», згідно з яким у ранг держтаємниці звели відомості про втрати особового складу під час спецоперацій навіть у мирний час, спостерігачі безпосередньо пов’язують із воєнними діями на нашому сході, у яких беруть активну участь і гинуть солдатики Путіна.
«Ми розцінюємо це як спробу приховати те, що всім відомо. Те, що російські військовослужбовці беруть участь у бойових діях і гинуть на сході України, а уряд Росії це заперечує», — так прокоментував указ офіційний представник Держдепартаменту США Джефф Ратке, передає ТАСС.
Міжнародна неурядова організація Amnesty Іnternatіonal вважає, що підписаний Путіним указ — черговий наступ на свободу слова в країні й доказ присутності російських військ в Україні, повідомляє прес-служба організації.
«Цей указ є не тільки кричущим нападом на свободу висловлювання, він також містить зловісні натяки, які активізують спекуляції з приводу того, що президенту Путіну є що приховувати — зокрема втрати, яких російська армія зазнала в Україні», — вважає Джон Дальхузен, директор Amnesty Іnternatіonal у Європі й Центральній Азії.
У свою чергу американська делегація в ОБСЄ звернула увагу світового співтовариства на величезні людські втрати на територіях, окупованих російськими найманцями на сході України.
З відповідною заявою під час засідання Постійної ради ОБСЄ в четвер у Відні виступив постійний представник США Даніель Байєр, повідомляє Укрінформ.
«Ми маємо докази того, що російська агресія несе величезні людські втрати», — наголосив він. Американський представник, посилаючись на щотижневий звіт Спеціальної моніторингової місії, також акцентував увагу на тому, що жителі територій, які перебувають під контролем ставлеників Росії, не мають доступу до медичної допомоги, чистої води, їжі, а діти не мають змоги відвідувати школу.
Ольга ВАУЛІНА.