Учора у Вільнюсі завершилося шосте засідання Міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України, Сейму Литовської Республіки, Сенату і Сейму Республіки Польща.
Члени Асамблеї обговорили тему: «Литва, Польща та Україна. Області, де ми є, могли б і повинні бути єдині і працювати разом».
Під час дискусії наголошувалося на тому, що конфлікт на сході України не є суто внутрішнім українським питанням, а є конфліктом між Російською Федерацією та Заходом, і на необхідності всебічної підтримки реформаторських зусиль української влади.

На порядку денному — стовідсоткова підтримка суверенітету і територіальної цілісності 

Міжпарламентська асамблея України, Литви та Польщі є гарним майданчиком для координації спільної діяльності, в тому числі, на міжнародній арені. На цьому наголосив Голова Верховної Ради Володимир Гройсман, спілкуючись із литовськими журналістами. «Наші партнери й друзі займають дуже принципову позицію стосовно України та військової агресії Росії до нашої держави», — сказав він, зауваживши, що тема України посідала центральне місце в роботі асамблеї. На порядку денному — зовнішні та внутрішні виклики й стовідсоткова підтримка суверенітету і територіальної цілісності нашої країни, підкреслив глава парламенту, а також повна готовність сприяти нашим реформам. За його словами, Литва і Польща «підтримують нас реальними діями». «Коли наші депутати взаємодіють на рівні комітетів, у рамках асамблеї, відпрацьовують спільні рішення — це надзвичайно позитивно, — наголосив В Гройсман. — Цей досвід можна використати в прийнятті європейських законів».

Боротьба йде не тільки за наші кордони 

У розмові із журналістами у Вільнюсі глава українського парламенту наголосив на тому, що західні країни мають не тільки зберегти, а й посилити санкції проти Російської Федерації, доки вона не почне у повному обсязі виконувати Мінські угоди. «На сході ведеться боротьба не тільки за наші кордони, а й за кордон Європейського Союзу, — сказав В. Гройсман. — Там відстоюються європейські цінності, за які гинуть українські громадяни». При цьому Голова Верховної Ради зазначив, що мирному населенню на Донбасі загрожують не українська влада, не українські військові, а «бойовики, головорізи й важка техніка», яку завозять з Росії. Санкції стосовно Росії мають посилюватися, поки не будуть виконані всі умови, визначені Мінськими угодами, зазначив Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман в інтерв’ю журналістам. «І взагалі — нехай забираються з України і в себе вдома воюють з ким завгодно. Нічого Російській Федерації робити в Україні. Це перша позиція. І друга позиція. Мирному населенню на Донбасі з боку української влади, української армії немає жодних загроз. Йому загрожують бойовики, головорізи, танки, ракети й усе, що завозиться з Російської Федерації», — наголосив Голова Верховної Ради України. Він також підкреслив, що це підтверджується прикладами інших регіонів України. «Хіба в нас є загрози на інших територіях? Немає і не було. Це взагалі постановка Росії — щоб зробити вторгнення в Україну» — зазначив В. Гройсман.

У Вільнюсі керівник українського парламенту провів коротку зустріч із своїм німецьким колегою — Президентом Бундестагу Норбертом Ламмертом (на знімку). Відбувся обмін думками з приводу ситуації в Україні. Йшлося також про необхідність координувати зусилля в рамках міжнародних парламентських форумів. В. Гройсман подякував німецькому колезі за підтримку нашої країни. Водночас, пан Н. Ламмерт запевнив: Німеччина й надалі готова надавати допомогу нашій державі.

Це була зустріч з нашими великими друзями

Підсумкова Декларація, ухвалена під час шостого засідання Міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України, Сейму Литовської Республіки, Сенату і Сейму Республіки Польща, «акцентує наші погляди на майбутнє Європи, на актуальні питання». Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман у п’ятницю під час прес-конференції у м. Вільнюс (Литовська Республіка).
«Ми також домовилися про подальшу координацію дій наших делегацій у міжнародних парламентських організаціях, — повідомив керівник українського парламенту і додав:  «Переконаний, що ми маємо спільне сьогодення і велике спільне європейське майбутнє».
Спікер Сейму Литовської Республіки Лорета Граужинєнє підкреслила, що Декларація буде надіслана до усіх європейських інституцій та європейських держав, а також до інших країн, які підтримують Україну.
Голова Верховної Ради України В. Гройсман, Спікер Сейму Литовської Республіки Л. Граужинєнє і Маршалок Сенату Республіки Польща Богдан Борусевич також наголосили на важливості використання можливостей парламентської дипломатії до того, аби Угоду про асоціацію Україна—ЄС ратифікували до кінця поточного року усі держави-члени Євросоюзу.
«Ми підтримуємо заходи, спрямовані на наближення України до Європи і надання їй безвізового режиму», — сказав Б. Борусевич.
Голова Верховної Ради ще раз наголосив, що Україна високо цінує позицію Литви та Польщі щодо підтримки її територіальної цілісності та суверенітету, засудження анексії Криму і агресії Росії на сході нашої держави. «Україна, Литва і Польща, — абсолютно об’єктивно давали однакові оцінки стосовно російської агресії. Це сигнал для інших країн Європи та світу, які мають називати речі своїми іменами», — додав В. Гройсман.

Під час зустрічі керівників парламентів України, Литви та Польщі з Президентом Литовської Республіки Далею Грібаускайтє (на знімку) відбулася конструктивна дискусія щодо різних аспектів тристоронньої співпраці та ситуації в Україні. Про це повідомили Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман, Спікер Сейму Литовської Республіки Лорета Граужинєнє і Маршалок Сенату Республіки Польща Богдан Борусевич під час прес-конференції. У центрі уваги, за їхніми словами, була ситуація в Україні, відбулася «професійна ділова дискусія», обговорювалися конкретні кроки щодо допомоги нашій державі.
«Це була зустріч з великим другом України й українського народу, ми обговорили поточну ситуацію, перебіг реформ у нашій країні та роботу Міжпарламентської тристоронньої асамблеї, — зазначив В. Гройсман. — Пані Президент чітко володіє ситуацією в Україні, і ми відчуваємо її постійну підтримку».

Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.