Представники Збройних Сил України продовжують допомагати населенню Донбасу,  що постраждало внаслідок нав’язаної Росією воєнної кампанії на сході України. Так, нещодавно група координації цивільно-військового співробітництва при штабі антитерористичної операції у Донецькій та Луганській областях побувала у селі Орлівка Ясинуватського району Донеччини, що розташоване у безпосередній близькості до лінії розмежування сторін. Офіцери групи привезли селянам гуманітарний вантаж — продукти харчування, придбані за дорученням глави Донецької обласної державної адміністрації Олександра Кіхтенка завдяки допомозі Німецького товариства міжнародного співробітництва GІZ.

Між військово-цивільною адміністрацією Донецької області та керівництвом Антитерористичної операції налагоджено тісну співпрацю, — каже начальник групи ВЦС полковник Іван Зінько. — Із всіма проблемними питаннями, рішення яких так чи інакше залежить від військових, адміністрація Донецької та Луганської областей звертається до керівництва АТО, і, як правило, вони вирішуються оперативно. Ось і зараз на прохання керівництва Донецької області керівництвом АТО було виділено вантажний автомобіль для перевезення гуманітарного вантажу.
Керівник АТО у Донецькій та Луганській областях генерал-лейтенант Ігор Колесник постійно акцентує увагу командирів та начальників усіх рівнів на тому, що військовослужбовці Збройних Сил України та інших силових структур, які залучені до проведення антитерористичної операції, мають всіляко допомагати населенню Донбасу, постраждалому від російсько-терористичної навали. Це і знімає соціальне напруження в суспільстві, і водночас піднімає на вищий щабель імідж українського війська, що сьогодні дуже важливо.
Село Орлівка розташоване за 25 кілометрів від контрольованої проросійськими терористами Ясинуватої і лише за сім кілометрів від Авдіївки, яка останнім часом чи не щодня обстрілюється бойовиками. До війни тут мешкало близько семисот чоловік, хоча за останнім переписом населення його кількість була більшою і доходила мало не до дев’яти сотень. Сьогодні ж, на другому році воєнних дій на Донбасі, у селі проживає трохи більше 350 чоловік — і це не лише місцеві мешканці, а й переселенці.
Орлівка — це не просто доволі велике село, це — центр сільської ради, до якої входить вісім сіл — Тоненьке, що найбільше постраждало від бойових дій, і в якому залишилося 50—60 мешканців із довоєнних 350, Бердичі, Семенівка, Уманське, Ласточкіне, Просторне, селище Петровське та село Яснобродівка. В останньому, на превеликий жаль, мешканців не залишилося зовсім — з і так невеличкого села війна вигнала всіх...
Більшість дорослих працездатних мешканців сіл та селищ, що входять до складу Орлівської сільської ради, працює на найбільшому в околицях промисловому підприємстві — Авдіївському коксохімічному заводі. Нещодавно цей неодноразово обстрілюваний бойовиками завод зупинився, і робітники тимчасово залишилися без роботи. Що це для людей, які другий рік живуть пліч-о-пліч з війною, тривалий період не отримували жодних соціальних виплат — казати зайве. Саме тому, не чекаючи зростання соціального напруження в районі та зубожіння його мешканців, обласна військово-цивільна адміністрація вирішила допомогти їм, і цю місію на себе взяли військові.
До Орлівської сільської ради військові привезли борошно, гречану та рисову крупи, олію, цукор, м’ясні консерви та інше — загалом продуктові набори для 250 чоловік. Певна річ, всіх цим не нагодуєш, але ж це — не останній візит військових до орлівців. Як повідомив голова Орлівської сільської ради Олександр Свиридов, перш за все продуктами харчування будуть забезпечені мешканці селища Петровського — всі, хто залишилися, а також інваліди всіх категорій та бюджетники інших шести сіл.
— Ми щиро вдячні нашим, українським військовим за допомогу! — каже пенсіонерка Міністерства оборони України пані Лариса. — Я протягом 26 років спочатку служила, а згодом працювала у військових частинах на цивільних посадах. Чоловік — офіцер запасу. Ми служили у Донецьку, в одній із частин Повітряних Сил Збройних Сил України, а вже на пенсії переїхали до цього гарного й гостинного села. Весь цей воєнний жах ми пережили саме тут, в Орлівці. Ми падали на підлогу, ховалися у підвалах, адже над нашими хатами і городами постійно летіли реактивні снаряди «Градів»... Якби не наші хлопці, військові, не знаю й, як би ми вижили, адже вісім довгих місяців, до цьогорічної весни, ми не отримували пенсії... Вони привозили нам все: картоплю, різні овочі, тушонку, сало, навіть дорогу ковбасу, яку самі отримали від волонтерів — словом, ділилися останнім, за що ми дуже їм вдячні!
Окрім продуктів харчування, військові привезли селянам сіл Донеччини тенти для тимчасового накриття зруйнованих війною дахів житлових будинків.
Залишала Орлівку група з почуттям виконаного обов’язку. Попереду в них ще чимало роботи, адже лише за цією програмою, профінансованою Німеччиною, для мешканців Донбасу було закуплено понад 30 тонн продуктів харчування, й доставляти їх саме ним, адже найбільшу потребу у продуктах мають на підконтрольній Україні території ті, хто мешкає у безпосередній близькості до лінії фронту, або, як вона офіційно зветься в документах, лінії розмежування сторін.

 

Пенсіонерка МО України пані Лариса розповідає про свої проблеми старшому офіцеру групи підполковнику Руслану Лиману.

 

Продукти відразу перевантажують для доставки до інших сіл сільської ради.

Фото автора.