З проблемами із безплатним проїздом у деяких містах України стикаються мобілізовані громадяни. Отже, чи мають вони право на безплатний проїзд у громадському транспорті?

Мобілізованими є військовозобов’язані, які були призвані на військову службу під час мобілізації в особливий період. Варто зауважити, що ці особи після мобілізації набувають нового юридичного статусу — військовослужбовців. У зв’язку з цим на них розповсюджуються пільги, передбачені Законом України «Про соціальний і правовий статус військовослужбовців і членів їх сімей».
Проте, відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 14 зазначеного закону, право безплатного проїзду всіма видами транспорту загального користування міського, приміського та міжміського сполучення надається лише військовослужбовцям строкової військової служби. Отже, мобілізовані не мають права на безплатний проїзд громадським транспортом.
Щодо військовослужбовців, які брали участь в антитерористичній операції, у тому числі яких було мобілізовано, — ситуація з безплатним проїздом дещо інша. У законодавстві поняття «статус учасника антитерористичної операції» відсутнє. Але правовий статус «учасника бойових дій», який отримують бійці, дає їм право на пільги, передбачені законодавством.
Отже, на учасників бойових дій поширюються положення Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», стаття 12 якого закріплює пільгу на безплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі в межах районних, внутрішньо- та міжобласних, незалежно від відстані та місця проживання. Документом, що посвідчує право на проїзд у міському пасажирському транспорті, є посвідчення учасника бойових дій.
Варто зазначити, що рішеннями місцевих рад окремим категоріям громадян можуть надаватися пільги на проїзд громадським транспортом територією, на яку розповсюджується юрисдикція цієї ради. Так, наприклад, у Києві міська рада виділила кошти для безплатного проїзду окремих категорій громадян, у тому числі бійців. На сьогодні кияни, які беруть участь в АТО, але які ще не оформили статус учасника бойових дій, можуть отримати проїзний квиток на всі види наземного транспорту і метро. Для цього їм необхідно звернутися до районних відділів соціального захисту міста Києва.
Окрім цього, 28 травня 2015 року депутати Київської міської ради підтримали проект рішення про внесення змін до міської цільової програми «Турбота. Назустріч киянам» на 2011—2015 роки. Відповідно до запропонованих нововведень, право на безплатний проїзд надається також особам, внутрішньо переміщеним з тимчасово окупованих територій, зони АТО і населених пунктів, розміщених на лінії зіткнення, що відносяться до вищезазначених категорій громадян та перебувають на обліку в Києві. Окрім того, вони зможуть отримати «картку киянина». Для цього їм необхідно звернутися до районного відділу соціального захисту міста Києва.

Наталія ТИТАРЕНКО, юрист.