Замість 365 сільських, селищних та міських громад на Рівненщині в рамках реформи місцевого самоуправління планують створити 45 потужних об’єднань. Такий відкоригований проект перспективного Плану об’єднання громад представили на засіданні регіональної робочої групи.


«Попередньо планувалося створити 76 громад. Цей варіант доопрацювали і на основі консультацій із громадами пропонуємо 45. Так, надійшли пропозиції щодо додаткового укрупнення територій у десяти районах», — зазначив перший заступник голови Рівненської ОДА Юрій Приварський.


Пропонується, що найбільше громад буде у Володимирецькому районі — 6, Гощанському та Рівненському — по 5, Сарненському, Млинівському, Здолбунівському — по 4, Костопільському — 3. По дві громади планують створити в Рокитнівському, Острозькому, Березнівському та Корецькому районах, а Демидівський, Дубенський, Дубровицький, Зарічненський та Радивилівський матимуть по одній потужній громаді.
«Найбільшою за кількістю населення — 84 тисячі людей — буде Дубенська територіальна громада з центром у Дубно, найменшою — 2259 осіб — Підлозцівська у Млинівському районі. Такі пропозиції громад», — повідомив директор Офісу реформ Руслан Сивий.


Тим часом остаточно не вирішено питання щодо обласного центру. На думку Руслана Сивого, Рівне треба розширяти. Тож, щоб послухати думку людей, він ініціюватиме громадське опитування серед мешканців найближчих до Рівного сільрад.


Перший заступник голови Рівненської ОДА Юрій Приварський нагадав, що перспективний План формування територій громад має бути схвалений 12 червня рішенням сесії Рівненської обласної ради. Після цього він буде надісланий на погодження до Кабміну.


Рівне.