Оприлюднено «чорний список» небажаних осіб, яких Росія не хоче бачити в себе в країні. Це — 89 політиків, депутатів Європарламенту та національних законодавчих органів, військових, радників тощо. За якою ознакою формувався список персон нон грата, зрозуміти важко. По відповідні роз’яснення до Москви вже звернулися зовнішньополітичні відомства європейських країн. Самі фігуранти «списку» хоч і здивовані, але присутністю в ньому пишаються, вважаючи такий «статус» найкращим визнанням своєї роботи. Тим часом у Москві... обурилися реакцією ЄС на свій же «чорний список».
Усе почалося з того, що минулого тижня кілька європейських політиків не змогли потрапити до Росії, оскільки з’ясувалося, що вони перебувають у списку персон, яким заборонено в’їзд до цієї країни. У п’ятницю прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте перший з глав європейських країн оголосив, що в «чорному списку» є голландські парламентарії та депутат Європарламенту. В унісон виступили і міністерства закордонних справ Бельгії та Швеції. Врешті перелік осіб, яким Москва заборонили в’їзд у країну, було опубліковано на сайті національної телерадіомовної компанії Фінляндії Yle.fі.
Коли стало відомо, що Росія заборонила в’їзд аж вісьмом високопосадовцям Німеччини, Берлін зажадав офіційних роз’яснень: «Якщо хтось хоче оскаржити рішення, він мусить знати, чому включений до цього списку», — заявив речник міністерства закордонних справ ФРН Штеффен Зайберт, повідомляє агенція dpa.
У Європейській службі зовнішніх дій заявили: «У нас немає жодної додаткової інформації ні про законодавче обґрунтування, ні про критерії та процес ухвалення цього рішення» і назвали дії Москви «свавільним кроком», цитує речницю європейської дипломатичної служби Маю Коціанчич Радіо «Свобода».
Цікаво, що до переліку небажаних осіб потрапили не тільки політики, які від самого початку агресії Росії проти України критикують дії загарбника і виступають адвокатами нашої країни в Європі, а й ті, хто не є активним противником дій Росії. Приміром, соціаліст, депутат французького парламенту Бруно Ле Ру вважає, що опинився в «чорному списку», бо вимагає створити слідчу комісію, яка б перевірила російський слід у фінансуванні виборчої кампанії Національного фронту, очолюваної симпатиком Москви Марі Ле Пен... Є й такі особи, що відверто тішаться, що опинилися в одному списку з персонами, яких можна назвати політичним бомондом Європи.
Проте більшість все-таки у той чи інший спосіб беруть участь у спробах ЄС вгамувати імперські апетити РФ. Депутат Європарламенту литовець Петрас Ауштрявичус заявив Радіо «Свобода»: «Ми не боїмося і будемо говорити правду, а це нас тільки заохочує». Шведський євродепутат Анна-Марія Корацца-Більдт написала своєму мікроблозі в Tweeter: «Путінський список підтверджує, що я добре виконую свою роботу депутата».
Цікаво, що тим часом у Москві заявили, що розчаровані реакцією Європи і взагалі обурені, що конфіденційний список, переданий дипмісіям, потрапив до ЗМІ і був оприлюднений. Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров навіть звинуватив ЄС в «неетичності», повідомляють РІА «Новости».