Володимир ЛИТВИН, група «Воля народу»:
— Думаю, що колеги, які працювали в округах, поділяють мою точку зору: людей охоплюють відчай, паніка, у них наростає злість. Вони не знають, як їм вижити. Вони показують пенсію і платіжки за комунальні послуги і не розуміють: чому держава кинула їх напризволяще під гасла про нескінченні та ефективні реформи. Люди кинулися заготовляти тверде паливо, ціни на яке колосально зросли. Тому, шановні колеги, нам потрібно прийняти рішення про скасування податку на пенсії, про індексацію пенсій та заробітних плат, як мінімум на рівень інфляції. Потрібно також негайно прийняти постанову про звільнення міністра охорони здоров’я, розглянути закони про валютних позичальників, про право жінкам виходити на пенсію в 55 років. Та безліч інших питань.

Єгор СОБОЛЄВ, фракція «Самопоміч»:
— У нашої фракції одне прохання та дві вимоги. Прохання: цього четверга маємо почати ухвалювати закон про місцеві вибори. Дуже важливо, щоб ми ухвалили документ, який запровадить вибори за відкритими списками, зробить справедливою систему обрання міських голів у два тури, та дозволить обрати нормальні органи місцевого самоврядування.
Вимоги: те, що відбувається з наданням згоди на арешт Сергія Клюєва, є злочином. Думаю, не в мене одного зароджується думка, що між старим та новим керівництвом держави існує пакт про ненапад, кругова порука. Ми не маємо права продовжувати грати за цими правилами. Ми вимагаємо негайно, сьогодні, дати згоду на арешт С. Клюєва.
Остання вимога — ухвалити закон про тимчасові слідчі комісії. Коли хвора Генеральна прокуратура, Міністерство внутрішніх справ, давайте зробимо нормальний закон, який дасть можливість парламентаріям проводити слідство, дозволить нашій країні очищуватися. Маємо не ганьбити, а з честю нести відповідальність, яку дали нам люди.

Олег ЛЯШКО, фракція Радикальної партії:
— Першого червня 2015 року без перебільшення можна вважати історичним днем. Адже набула чинності нова редакція пенсійного закону, проголосованого за ініціативи Радикальної партії, яким скасовано спеціальний порядок нарахування пенсій. Віднині усім, незалежно від того, де хто працює, пенсія нараховуватиметься за єдиним законом і на однакових умовах. Це те, чого вимагали мільйони українських громадян упродовж 24 років незалежності. Але це лише початок нашого шляху із захисту пенсійних прав громадян. Наступне рішення, яке має ухвалити український парламент — повернути працюючим пенсіонерам 15% виплат, які нині вираховуються. Вимагаємо сьогодні ж ухвалити відповідне рішення і повернути нашим трударям -жінкам і чоловікам пенсію. Ми наполягаємо також, щоб парламент невідкладно розглянув законопроект та подолав вето Президента на закон, який передбачає право жінкам виходити на пенсію в 55 років. А також розглянути законопроект про індексацію зарплат і пенсій.

Олександра КУЖЕЛЬ, фракція «Батьківщина»:
— Першого червня країна відзначала День захисту дітей. Сьогодні ми пропонуємо згадати про їхні родини. Нині найболючіше питання для громадян — це надзвичайно високі тарифи на житлово-комунальні послуги. Робоча група парламенту, створена на вимогу нашої фракції, встановила, що ініційоване урядом підвищення цін на природний газ та пов’язані з його споживанням комунальні послуги, відбулося необґрунтовано.
Україні для комунальних потреб цілком достатньо газу власного видобутку, а інформація уряду про використання імпортованого газу збільшена як мінімум удвічі. До тарифів безпідставно закладені виробничі та технологічні витрати газу та його втрати у газопроводах. Заходи для збільшення видобутку власного газу не вживаються. Затвердження звіту робочої групи в парламенті — це серйозний крок вперед на шляху вирішення цього болючого питання. Ми вважаємо, що уряд повинен відреагувати на це рішення. Мають бути невідкладно проведені додаткові розрахунки тарифів, розроблено нові ціни на природний газ.

Андрій ТЕТЕРУК, фракція «Народний фронт»:
— У ЗМІ поширена заява щодо створення державними чиновниками особливих умов для приватного акціонерного товариства «Укрнафта», чим нашу країну фактично позбавлено виключного права на управління цим товариством. У результаті до бюджету не надходять мільярди коштів, такі важливі для нашої країни у цей скрутний час. Фракція вимагає розслідування цієї заяви.

Юрій БОЙКО, фракція Опозиційного блоку:
— Влада ні на крок не просунулася у виконанні Мінських угод. Немає прогресу й у вирішенні економічних проблем. А саме, індексації зарплат і пенсій, що в умовах зростаючої інфляції є болючим питанням. Ми наполягаємо законодавчо закріпити Мінські домовленості. На тлі зусиль всієї міжнародної спільноти з врегулювання конфлікту бездіяльність парламенту є щонайменше безвідповідальною. Тому закликаємо правлячу коаліцію розглянути поданий нами пакет законопроектів у рамках мирного плану.

Олег КУЛІНІЧ, група «Відродження»:
— Законом передбачено кардинальне реформування місцевого самоврядування. Йдеться про об’єднання територіальних громад. Мабуть, це слушна ідея, і вона мала розв’язати численні проблеми, які сьогодні є на місцях. Але, зустрічаючись із виборцями, сільськими головами ми бачимо, що є проблема добровільності об’єднання. Сільські голови відчувають істотний тиск у цьому питанні з боку виконавчої влади. Доходить до шантажу, мовляв, не будете об’єднуватися — не отримаєте відповідного фінансування. Інша проблема — за тиждень-два людям на місцях вже треба ухвалювати доленосні для себе рішення. Але простим людям не пояснюють, що принесе їм така реформа. Пропозиції з об’єднання територіальних громад, розроблені обласними адміністраціями, категорично не сприймаються більшістю місцевого населення. Закон не дає відповіді на запитання: що буде далі, що буде з надходженнями до місцевих бюджетів, які будуть видатки, що буде із землею тощо. Кому потрібна така реформа? Отже, депутатська група «Відродження» пропонує зупинити процес добровільно-примусового об’єднання громад. Обрати пілотні проекти у кожній області, районі. Зробити дороги, реалізувати все, що пропонується досягти реформою. Якщо експеримент матиме успіх — об’єднувати громади. Інакше через абсолютно непродуману політику нас чекає новий колапс місцевого самоврядування.

Юрій ЛУЦЕНКО, фракція «Блок Петра Порошенка»:
— Затримання двох військовослужбовців ГРУ РФ на Донбасі стало черговим доказом російської агресії. Для всього світу, але не для Кремля. Його спікери і далі тішать Геббельса неприкритою брехнею. Остання, мовляв, це не офіцери диверсійно-розвідувальної групи ГРУ РФ, а прості найманці.
Ну що ж, «гаспада із Крємля», погано ви читали киянина М. Булгакова. Там все доступно розказано про «фокусы». Після них настають «разоблачения».
Ми всі чудово розуміємо: Кремль не просто бреше про двох своїх військових. Кремль продовжує надсилати в окуповані райони Донбасу терористичні групи, бойову техніку і боєприпаси. Президент вважає, що ракова пухлина підлягає блокаді. Практика голови Луганської військово-цивільної адміністрації пана Москаля, який зупинив будь-яке пересування транспорту через лінію розмежування, — правильна. Її слід поширити і на територію Донецької області.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.