Як уже повідомляв «Голос України», у п’ятницю завершився офіційний візит української делегації до Вільнюса, де відбувалося шосте засідання Міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України, Сейму Литовської Республіки, Сенату і Сейму Республіки Польща. Члени Асамблеї обговорили тему: «Литва, Польща та Україна. Області, де ми є, могли б і повинні бути єдині і працювати разом».

 

Важливо протидіяти інформаційній агресії з боку Кремля

У своєму заключному слові Голова Верховної Ради Володимир Гройсман заявив, що Україна, Литва та Польща єдині у поглядах на безпеку сучасної Європи.
«Очевидним є те, що звідси ми поїдемо ближчими один до одного, ніж були раніше, хоча ми завжди були партнерами і друзями», — сказав він, охарактеризувавши дискусію, яка відбулася, як надзвичайно продуктивну. «Дискусія підтвердила, що ми однаково дивимося на проблеми безпеки в Європі, підтримку прагнення України до повноцінної євроінтеграції», — зазначив Голова Верховної Ради, наголосивши на готовності Литви та Польщі «бути з Україною у найтяжчі моменти становлення нашої держави». «Переконаний, що ми з новою якістю будемо координувати співпрацю у міжнародних парламентських форумах», — також сказав він.
В. Гройсман звернув увагу на важливість протидії інформаційній агресії з боку Росії і донесення до міжнародної спільноти, включаючи і російське суспільство, правдивої інформації про події в Україні.
Керівник українського парламенту запросив колег узяти участь у 
наступному засіданні Асамблеї в Києві у 2016 році і висловив думку про доцільність залучення до дискусії партнерів з інших європейських країн. «В єдності — наша сила, яка має встановити мир, і нині це, як ніколи, має нас об’єднувати», — заявив він.

Ніщо не завадить набуттю чинності з 1 січня 2016 року Угоди про асоціацію Україна—ЄС

У своєму виступі перший заступник голови Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Іванна Климпуш-Цинцадзе висловила вдячність Литві та Польщі за «неухильну підтримку» України, яка бореться з російською агресією на своїй території, захищаючи «не тільки свої свободу і незалежність, а й європейську цивілізацію». «Ми єдині у прагненні розбудови сучасної, динамічної і мирної Європи», — сказала вона.
І. Климпуш-Цинцадзе заявила, що Україна, на відміну від Росії, неухильно дотримується виконання Мінських угод, і звернулася до колег-парламентаріїв із проханням підтримати нашу державу як політичними і дипломатичними методами, так і шляхом підвищення її обороноздатності. За її словами, сприяти ефективному захисту Україною своїх кордонів могла б, зокрема, «окрема операція ЄС у рамках спільної політики та оборони Євросоюзу». На думку народного депутата, це також «зміцнило б можливості моніторингової місії ОБСЄ».
Щодо співпраці з Євросоюзом, І. Климпуш-Цинцадзе висловила сподівання, що ніщо не завадить набуттю чинності з 1 січня 2016 року Угоди про асоціацію Україна—ЄС у частині повної і всеосяжної зони вільної торгівлі.
Перший заступник голови Комітету також закликала зосередитися на «конкретних можливостях співпраці з Євросоюзом», про що йшлося на Ризькому саміті Східного партнерства. Надзвичайно важливим, на її переконання, є надання нашій країні безвізового режиму, тож висловила сподівання, що Україна може розраховувати на це з початку січня наступного року.
І. Климпуш-Цинцадзе, звертаючись до литовських і польських колег, зазначила, що Україна розраховує на їхню підтримку: «Сподіваюся, що ваші голоси будуть почуті колегами з інших країн ЄС».

Конфлікт на сході держави як «зіткнення цивілізацій»

Колишній міністр закордонних справ Литовської Республіки П. Вайтекунас у своєму виступі наголосив, що Російська Федерація не виконує Мінські домовленості. «Це російська агресія, війна проти України, — наголосив він. — Але цей конфлікт є й глобальним конфліктом Заходу і Кремля». На його переконання, все це вимагає відповідної реакції з боку ЄС. «Необхідно зупинити агресора», — наголосив він.
П. Вайтекунас також закликав країни Євросоюзу всіляко підтримувати Україну на її євроінтеграційному шляху та в реформуванні всіх сфер життя. «Давайте допоможемо українцям достукатися до європейських сердець», — сказав він.
Голова Комітету у закордонних справах Сейму Литовської Республіки Бенедіктас Юодка, виступаючи перед членами Асамблеї, наголосив, що Захід має жорстко реагувати на порушення Росією норм міжнародного права, відповідних угод та конвенцій. «Ми солідарно відповідальні не лише за себе, а й за тих, хто потребує нашої підтримки, — сказав він. — Наш обов’язок — допомогти тим державам, вибір яких піддається тиску».
На переконання Б. Юодки, необхідно повною мірою скористатися можливостями, що їх надає Угода про асоціацію Україна—ЄС, з метою зміцнення економічної й політичної стабільності в Україні та підвищення рівня її захисту від зовнішніх загроз. Зусилля щодо врегулювання конфлікту на сході України дипломатичними методами, сказав він, мають бути доповнені «твердішими засобами» — зокрема спрямованими на підвищення обороноздатності України.
Б. Юодка наголосив, що Україна попри військову агресію здійснює внутрішні реформи. «Ставши пліч-о-пліч, поєднавши наші зусилля, ми зможемо захистити свою незалежність та свободу», — наголосив він.
Голова Комітету в закордонних справах Сейму Республіки Польща Тадеуш Ажевич зазначив, що Російська Федерація «використовує Мінські домовленості для послаблення України», і наголосив на необхідності продовження політики санкцій щодо агресора.
Він висловився за пошук інструментів для донесення до міжнародної спільноти правдивої інформації про ситуацію в Україні, охарактеризувавши конфлікт на сході нашої держави як «зіткнення цивілізацій».
Т. Ажевич також заявив про важливість всілякої підтримки реформ в Україні та «розширення кола її союзників».

Народні депутати України, представники посольства та української громади поклали квіти до пам’ятника Тарасу Шевченку у Вільнюсі (на знімку).

Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.

ДОСЛІВНО

Голова Верховної Ради Володимир ГРОЙСМАН:
«Наше завдання — доносити інформацію про те, що Україна, країни ЄС, США не несуть загрози».