Через несанкціонований видобуток бурштину на території державних лісогосподарських підприємств Житомирщини завдано шкоди 506 гектарам земель. Це стало вкрай болючою проблемою, адже руйнується ґрунтовий покрив, втрачаються лісові ресурси, наголосив під час спілкування з журналістами прокурор області Любомир Війтович. Крім екологічних проблем, незаконне видобування спричиняє зростання злочинності, оскільки легкий заробіток притягує до регіону осіб, пов’язаних із криміналом.


Нагадаємо, 21 травня в «Голосі України» було опубліковано журналістське розслідування «Бурштинове дно: влада дістати не може, а копачі виловлюють мільйони». Йшлося про ситуацію, яка склалася в Коростенському районі. Прокурор області розповів, що Коростенська міжрайонна прокуратура встановила: посадовці РДА передали у приватну власність 34 гектари землі сільськогосподарського призначення держвласності. Згодом ці ділянки перепродали і на деяких із них почали незаконно видобувати бурштин. Щодо цього зареєстровано кримінальне провадження.


Житомирський окружний адмінсуд задовольнив позов прокуратури Олевського району, скасувавши незаконні накази головного управління Держземагентства в області. Річ у тім, що Держземагенство, у порушення вимог земельного законодавства та Закону України «Про фермерське господарство», розпорядилося ділянками площею 86 гектарів вартістю майже 1,2 млн. грн., що на території Лопатицької сільради, надавши їх для ведення фермерського господарства. Насправді ж на ділянках незаконно видобували бурштин.


Також на нещодавній міжвідомчій нараді прийнято рішення про створення міжвідомчих груп, до яких увійдуть представники прокуратури, міліції, СБУ, прикордонної служби та контролюючих держорганів, повідомив Любомир Війтович. Він наголосив, що всі правопорушення, пов’язані з несанкціонованим видобуванням надр, узяв на особистий контроль. Насамперед це стосується службових зловживань працівниками правоохоронних органів, до яких виникає чимало запитань. Зокрема, чому до кримінальної відповідальності притягуються лише селяни-копачі та не викрито жодної організованої злочинної групи? Тепер слідчі прокуратури області проводять досудове розслідування щодо зловживання службовим становищем та неналежного виконання обов’язків працівниками міліції.

 

Житомирська область.