Сьогодні в Інституті законодавства Верховної Ради завершуються україно-німецька науково-практична конференція та семінар для студентів на тему «Удосконалення правового забезпечення права власності в Україні, Німеччині та Польщі». Заходи проводяться у рамках спільного науково-правового проекту Інституту законодавства Верховної Ради та Мюнхенського інституту східноєвропейського права. У них беруть участь представники органів виконавчої та судової влади, посольств Німеччини і Польщі в Україні, юристи, науковці та студенти вищих навчальних закладів Харкова, Києва, Одеси та Маріуполя.


Директор Інституту законодавства Верховної Ради Олександр Копиленко (на знімку) в інтерв’ю «Голосу України» розповів, що спільно з Мюнхенським інститутом східноєвропейського права вже проведено майже десять подібних семінарів у Києві та Регенсбурзі. За їхніми результатами видаються книжки, готуються пропозиції щодо вдосконалення вітчизняного законодавства. Це дуже важливий чинник реалізації нашого європейського вектора.

 

 


Сьогоднішній семінар, за його словами, — один з кроків на шляху розв’язання проблеми права власності. Він нагадав, що нині, за ініціативи Голови Верховної Ради, в парламенті реалізується дуже важливий проект — план законодавчого забезпечення реформ в Україні. «Він вперше розробляється і має шанс бути прийнятим. Один з розділів стосується проблем удосконалення права власності», — зазначив Олександр Копиленко.
Крім того, вважає він, потрібно враховувати європейський досвід. Нині ця співпраця виходить на новий рівень. У Конституційній комісії створена робоча група з питань прав і свобод людини, яка опікується питанням права власності. До неї входять зарубіжні експерти, котрі поділяться своїми знаннями.


Директор Інституту повідомив, що за результатами семінару будуть підготовлені пропозиції, котрі передадуть керівництву парламенту, профільним комітетам для врахування в законопроектах.
Нагадаємо, Інститут законодавства співпрацює з Мюнхенським інститутом східноєвропейського права вже понад 10 років. З 2009 року проводяться спільні заходи в рамках програми «Підтримка демократії в Україні». Зокрема, уже обговорювалося інвестиційне законодавство, питання боротьби з корупцією, право на належне врядування, кримінальне право, позасудове врегулювання спорів у рамках третейського судочинства тощо.