Футбол. Дивина, та й годі: швейцарець Йозеф Блаттер оголосив, що йде з посади президента Міжнародної федерації (ФІФА). І це через чотири дні після переобрання (29 травня) на п’ятий термін. Про таке своє рішення він повідомив на екстреній прес-конференції в Цюриху (Швейцарія).


— Я дуже ціную ФІФА й намагаюся робити краще для футболу й організації, — сказав пан Блаттер. — Вирішив, що потрібно продовжувати обиратися. Вибори закінчилися, а от виклики — ні. ФІФА потрібна реструктуризація. Делегати вручили мені мандат. Але він не підтримується іншими членами федерації, клубами...


Президент Міжнародної федерації попросив виконавчий комітет зібрати позачерговий конгрес організації, щоб обрати нового президента. А поки що він залишатиметься виконувачем обов’язків очільника. Нагадаємо, що Йозеф Блаттер керує ФІФА з 1998 року.


А що стосується позачергового конгресу, то він відбудеться в період із грудня 2015 року по березень 2016-го. Про це заявив голова спеціальної комісії з виборів президента ФІФА Доменіко Скала.


Як відомо, за два дні до травневих виборів у Цюриху за підозрою в корупції заарештували групу високопоставлених чиновників ФІФА, у тому числі віце-президентів Джеффрі Вебба і Еугеніо Фігередо, а також Едуардо Лі, Гуліо Роха, Костаса Таккаса, Рафаеля Есківеля і Госе Марія Маріна. Ще низці чиновників пред’явлені обвинувачення. У їх числі екс-президент Конфедерації футболу Північної й Центральної Америки та країн Карибського басейну, у недавньому минулому — віце-президент ФІФА Джек Ворнер і Ніколя Леос.