Сумчани ще пам’ятають недавні часи, коли весняного чи літнього ранку на вихідні всією родиною вирушали в турпохід на... міські ринки за смакотою, а також щоб на повні груди надихатись ароматами заморських та вітчизняних делікатесів — від ананасів до папайї.


Нині ці святкові родинні вилазки мої земляки згадують зі смутком і ностальгією. Ще б пак...


Ринки, а їх у місті близько десятка, навіть напередодні великих свят залишалися напівпорожніми. Ні, апетити у земляків, як і раніше, нівроку, та останній рік їх щосили усмиряють «розбійницькі» ринкові ціни. Взяти, приміром, картоплю. За 8-кілогармове відро зморщеної минулорічної бульби продавці правлять 20—25 гривень, і ні копійки менше. А вам захотілося цьогорічної молоденької? Налітай, розбирай — ті ж 25 гривень, але вже за кілограм. Шашликами також не проти поласувати? Будь ласка. Викладайте 80 гривень, і кілограм свинячої вирізки ваш. Яловича обійдеться на 5—8 гривень дорожче. Хочете побалувати діток і онуків свіжими помідорами та огірками. Жодних проблем: кілограм томатів полегшить ваш гаманець на 45—62 гривні, огірочків — на 16—20. І суниць бажаєте? Якщо у вашій кишені завалялися «зайві» 50—55 гривень, кілограм стиглих, ароматних ягід перекочують з прилавка до вашого пакета. Ой, ви ще й гурман, хочете поласувати недільного сніданку бутербродами з маслом, приправленими «Московською» ковбасою, і запивати це добро чаєм з цитриною... Легко. Кілограм лимонів — 55—60 гривень, аналогічна вага «Московської» підбирається до 220. Наїлися?.. Отож бо.


Тому сьогодні абсолютна більшість сумчан, якщо й відвідують ринки та супермаркети, то лише щоби вдихнути аромату забутої делікатесної розкоші. Особливо напередодні великих свят. Адже саме тоді наші вітчизняні торговельні собакевичі, плюшкіни, манілови, ноздрьови, коробочки... піднімають ціни на продовольчі товари до захмарних вершин, тоді як у об’єднаній Європі роблять навпаки: знижують їх майже наполовину, щоб за святковими столами знайшлося місце не лише заможним!..


Сумська область.