Понад дев’ять годин у вівторок у столиці Македонії — Скоп’є тривали переговори лідерів основних політичних партій країни за посередництва єврокомісара Йоханнеса Хана. Зрештою, прем’єр-міністр Македонії Нікола Груєвські, лідер опозиції Зоран Заєв, а також керівники албанських партій — Алі Ахметі та Мендух Тачі домовилися провести дострокові парламентські вибори в країні до кінця квітня 2016 року.

Як повідомило видання «Вест» з посиланням на Йоханнеса Хана, сторони погодилися і на створення в країні до 10 червня тимчасового уряду, який керуватиме країною в перехідний період. Подробиці про те, хто очолить тимчасовий уряд, хто проводитиме парламентські вибори, обговорюватимуться на ще одній зустрічі македонських лідерів наступного тижня в Брюсселі.


Політологи вважають, що домовленість, досягнута на зустрічі македонських лідерів, нарешті виведе країну із глибокої політичної кризи.


Вона почалася після спроб соціал-демократів скасувати результати дострокових парламентських виборів, що відбулися наприкінці квітня 2014 року. Лідер опозиційного Соціал-демократичного союзу Македонії (СДСМ) Зоран Заєв вирішив, що вони були підтасовані. Опозиція на знак протесту прийняла рішення бойкотувати роботу парламенту. Цього року Зоран Заєв оприлюднив матеріали про підслуховування спецслужбами бізнесменів, закордонних дипломатів і зажадав відставки Груєвські.


У середині травня соціал-демократи вивели на головну площу майже 40 тисяч людей, які зажадали відставки уряду. Але наступного дня правляча партія провела масовий мітинг на підтримку уряду Груєвські. Напруження в країні наростало і, як уважають експерти, тепер піде на спад.