У ніч із понеділка на вівторок канцлер ФРН Ангела Меркель, президент Франції Франсуа Олланд, глава Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард і глава Європейського центрального банку Маріо Драґі в авральному режимі зібралися для того, щоб обговорити: що робити із Грецією й її боргами?

Зараз це питання для Європи та МВФ є пріоритетним. Адже судячи з реплік, що доносяться з Афін, уряд Алексіса Ціпраса вирішив умити руки і перекласти всю відповідальність за подальшу долю свого боргу на кредиторів. Так, міністр праці та соціальної солідарності Панос Скурлетіс в інтерв’ю національному телебаченню заявив, що в уряду «більше немає можливості для маневрування, і на нові поступки він не піде».


Невідомо, чи взяли до уваги учасники нічних посиденьок сигнал із Афін. Але, як повідомили грецькі ЗМІ, вони погодили чорновий варіант договору з урядом Алексіса Ціпраса і передали документ на дооопрацювання експертам. Після відшліфовування підсумкових формулювань проект буде запропонований для підписання. Європейці підкреслили, що це буде остання й остаточна пропозиція для Афін. Але жодної конкретики поки що не повідомили, відзначивши, що це не ультиматум, а єдиний документ, який буде наданий главі грецького уряду для прийняття їм швидкого рішення.


Алексіс Ціпрас також постарався й у вівторок направив кредиторам черговий зустрічний план реформ «з дуже болючими для країни поступками». Прем’єр назвав їх «реалістичними пропозиціями з реформ», але не повідомив, з якими вимогами МВФ і ЄЦБ уже погодився його уряд. Лідер СІРІЗИ не пропустив нагоди вкотре привселюдно наголосити на своїй твердості і незалежності перед Європою, заявивши, що він не хоче і не чекає ніякого плану від кредиторів.


Відповідь із Європи надійшла миттєво. Заступник голови Європейського парламенту Олександр Ламбсдорф заявив, що «Греція однозначно має покинути єврозону», якщо не погодиться з останніми вимогами кредиторів. За його словами, це не буде катастрофою для фінансової єврозони і не спричинить обвал євро. «Якби вихід Греції з єврозони стався кілька років тому, то це могло викликати ефект доміно і зачепило б Іспанію, Португалію, Ірландію. Але ці країни вже завершили необхідні реформи для зміцнення своєї економіки, і грецький вірус тепер їм не страшний», — заявив віце-президент Європарламенту. Він підкреслив, що нині присутність Греції, яка не може відповідати за своїми боргами, шкодить усій зоні європейської валюти. «Зараз йдеться про стабілізацію єврозони, про надійність євро», — відзначив німецький політик і євродепутат.


Нагадаємо, що наприкінці травня грецький уряд заявив, що не зможе до 5 червня виплатити черговий транш боргу МВФ у розмірі 300 мільйонів євро, тому що в скарбниці немає фінансових ресурсів. Усього ж з 5 по 19 червня Греція має повернути фонду 1,6 мільярда євро. Але всім уже зрозуміло, що без реструктуризації боргу та нового договору про одержання кредитів Греція залишиться для фінансової зони небезпечним боржником і ненадійним партнером. Можливо, лише в Афінах не підозрюють про це і не хочуть навіть приймати останню пропозицію від кредиторів.