В Японії настала спека. Стовпчики термометрів вдень піднімаються до 30 і вище градусів за Цельсієм. Чимало людей уже постраждало від пекучого сонця, понад тисяча людей опинилися на лікарняних ліжках... У такі дні лікарі радять носити одяг із легких натуральних тканин і пити багато води.

Але що робити тим, кому за посадою чи місцем роботи належить дотримуватися офіційного дрес-коду: великій армії чиновників, працівників корпорацій, які мають ходити на роботу в ділових костюмах і «при галстуках»?
Порятунок було знайдено і для них. Із 2005 року в Країні вранішнього сонця запроваджено спеціальну літню кампанію, під час якої дозволено від літа до осені переходити на полегшену форму одягу. Причому робити це задумано поетапно. З 1 травня працівникам державних структур — чоловікам — можна не одягати піджаків і галстуків. А з 1 червня і аж до кінця вересня вони можуть з’являтися на своєму робочому місці у легких тенісках, яскравих сорочках «каріюши», які зазвичай носять мешканці префектури Окінава, легких штанях і навіть шортах та сандаліях. І ніхто їм за це не зробить зауваження. Наприклад, на днях на засідання уряду у кольорових квітчастих «каріюші» з’явилися навіть міністри.


Щоправда, головною мотивацією для переходу на літню форму була турбота не стільки про зручність для чиновників, скільки про захист навколишнього середовища та про енергоощадність. Ініціатори нововведення підрахували: якщо влітку приходити на роботу без піджаків, кондиціонери можна буде виставляти на режим більш сприятливий для боротьби із парниковим ефектом.


Звичайно, перехід на літній дрес-код — зовсім невелика складова урядового плану, спрямованого на зниження парникових викидів. Але враховано й такі резерви. Японія ж передбачає до 2030 року (порівняно з 2013) знизити рівень викидів парникових газів на 26%. Із доповіддю на цю тему японський прем’єр Шіндзо Абе має намір виступити і під час засідання країн «великої сімки» в Німеччині, куди він прибуде після візиту в Україну.


Токіо.

ЦИТАТА:

 

 

«Уперше в історії відносин між нашими країнами японський прем’єр-міністр — пан Шіндзо Абе — відвідає Україну з візитом на цьому тижні. Для наших інтересів в Азії та великому регіоні АТР це, безсумнівно, значна подія. Сподіваюсь на гостинний прийом — японські партнери заслужили на нашу гостинність».


Надзвичайний та Повноважний Посол України в Японії Ігор Харченко.