У зв’язку з корупційним скандалом у ФІФА правоохоронні органи США перевіряють діяльність глави організації Йозефа Блаттера, повідомляє DW.

Йозеф Блаттер оголосив про свою відставку через кілька днів після четвертого переобрання на пост президента ФІФА. Загалом він стояв на чолі організації двадцять років. Цьогоріч виборам передувала низка гучних арештів чиновників з найвищого ешелону керівництва ФІФА. Зокрема, їх звинувачують у хабарництві, шахрайстві, відмиванні грошей, а також у «сприянні» проведенню футбольних чемпіонатів у тій чи іншій країні. При цьому йдеться не тільки про минулі чемпіонати, а й про майбутні. Швейцарські прокурори вже почали окреме розслідування щодо чесності визначення володарів Кубка світу в 2018 та 2022 роках, які мають відбутися відповідно в Росії і Катарі.


Тим часом скандал набирає обертів. Про відставку оголосили й інші чиновники, пояснюючи свої рішення, бажанням не мати нічого спільного з корупційною організацією. Головні спонсори футбольної організації закликають її керівництво негайно вжити заходів, щоб врятувати свою репутацію (а заразом і спонсорську). Кілька європейських банків оголосили про намір провести внутрішні розслідування, щоб з’ясувати, чи не «відмивалися» через них брудні гроші. В ООН, яка має партнерські відносини з ФІФА, попередили, що уважно стежитимуть за ходом розслідування. У Європі поговорюють про необхідність заснування альтернативної до ФІФА організації, або хоча б про грунтовне реформування нинішньої. З відповідними заявами виступили представники не тільки Євросоюзу, а й британського королівського двору. Власне скандал не залишив байдужими всіх, хто любить футбол.


Легендарний Пеле так прокоментував ситуацію, що склалася: скандал із ФІФА стосується не окремих людей, а усіх футболістів і поціновувачів футболу.


«Всі дуже здивувалися тим, що сталося. Не із Зеппом Блаттером, а з ФІФА», — цитує його ВВС. А тим часом стало відомо, що позачерговий конгрес ФІФА, на якому обиратимуть нового президента організації, відбудеться не раніше грудня. Такими є правила організації.


Можливо, до того часу чимало високопоставлених чиновників ФІФА отримають вже не хабарі, а реальні терміни ув’язнення.