Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк під час робочої поїздки на Яворівський полігон ознайомився з перебігом проведення спільних україно-американських навчань. Разом із ним на Львівщину прилетіли заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, посол США Джеффрі Пайєт та посол Канади Роман Ващук.

Представники Національної гвардії показали свої навички в організації оборони та продемонстрували сучасну техніку, яку використовують під час бойових дій.
«На перших порах під час спільних навчань виникали певні труднощі, — розповів капітан армії США Стівен Модуно, бо наша тактика відрізняється. Але ми завжди знаходили шляхи для співпраці. Ми ділилися досвідом бойових дій в Іраку та Афганістані, а українці — в АТО. Зрештою ми досягли хороших результатів. Починали з індивідуальної підготовки, а завершили тренуваннями на рівні відділень і взводів».
Гості ознайомилися з безпілотниками, які використовують бійці Національної гвардії. Вони стали сучаснішими і надійнішими. Один із них — вагою п’ять кілограмів — кружляв у небі під час навчань: може піднятися на висоту до чотирьох тисяч метрів і подолати шлях 300 кілометрів.
Далі присутні стали очевидцями, як під керівництвом американських інструкторів тренувалися бійці Національної гвардії зачищати міські квартали від противника.
Арсеній Яценюк подякував урядам США, Великобританії та Канади за допомогу в підготовці нашої армії: «Це нова тактика, нова техніка і новий дух української армії. Я спілкувався з американськими друзями, вони захоплені стараннями наших військових. Як вони швидко навчаються, як тренуються. Американці також багато чого можуть навчитися і в наших бійців, особливо в тих, хто вже був у зоні АТО. За результатами цього навчання ми отримаємо не тільки сильну армію, а й сильних особистостей, які здатні повести за собою інших, які мають дух команди».
Водночас прем’єр нагадав, що ми захищаємо Україну та європейські кордони.
Росія вкотре порушила Мінські угоди. І будь-які дипломатичні зусилля нічого не дадуть, якщо вони не підкріплені сильною і професійною армією.
Перед зустріччю «великої сімки» Росія зумисне зірвала роботу тристоронньої контактної групи, а потім дала вказівку своїм російським терористам починати військову операцію. Це ще один виклик.
Наступними в Україну приїдуть інструктори з міністерства оборони Канади. Згодом до них можуть приєднаються й інші європейські країни, бо це місії із забезпечення безпеки в Європі. Російська агресія повинна наштовхнутися на сильне обороноздатне військо, і тільки тоді матимуть позитивний ефект дипломатичні кроки.

Львівська область.

 

 

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк (у центрі) і посол США Джеффрі Пайєт (праворуч).

Фото Ігоря СЕНКАЛЬСЬКОГО.