У травні «Голос України» повідомляв, що «Запоріжсталь» відключили від системи автоматичного відшкодування ПДВ і за короткий період заборгованість держави перед підприємством сягнула 650 мільйонів гривень. А постачальник електроенергії «Запоріжжяобленерго» зажадав від металургійного комбінату негайної сплати рахунків, погрожуючи відключенням підприємства від джерела енергії. 29 травня одна з підстанцій комбінату таки була відключена. З’явилася реальна загроза зупинки підприємства.

Однак увечері того само дня держава частково погасила борг з ПДВ — на 240 мільйонів гривень. Із цих коштів і була ліквідована заборгованість перед «Запоріжжяобленерго». Конфлікт вичерпано, втім, проблеми залишилися.
«Нормалізація фіскальної політики держави та регулярне відшкодування ПДВ дасть змогу підприємствам своєчасно оплачувати послуги за споживані ресурси. На жаль, така ситуація з дефіцитом оборотних коштів через неповернення ПДВ може повторюватися щомісячно», — вважає генеральний директор комбінату «Запоріжсталь» Ростислав Шурма.


Між іншим станом на ранок середи заборгованість перед комбінатом з ПДВ становила 450 млн. грн...


Запоріжжя.