Проблеми та перспективи розвитку туризму вчора обговорювали під час круглого столу в Комітеті Верховної Ради з питань сім’ї, молодіжної політики та спорту. У заході брали участь народні депутати, представники туристичної галузі та громадських організацій.

Зокрема, секретар комітету Анна Романова звернула увагу на те, що сьогодні відсутній орган виконавчої влади в галузі туризму. «За 23 роки відбулося 

9 реорганізацій такого органу, який функціонував у середньому від трьох до п’яти років. Останні зміни практично зупинили розвиток туризму та неуможливили здійснення системного підходу до реалізації державної політики в цій сфері», — зазначила вона.

Парламентарій нагадала, що сьогодні Державна агенція з туризму та курортів перебуває в стадії ліквідації, а її функції передано до Міністерства економічного розвитку і торгівлі. Проте при міністерстві ще не створено організаційної структури, яка займалася б туризмом.

Також народний обранець зазначила, що в державному бюджеті 2015 року на туризм не передбачено видатків. Останніми роками фінансування сфери туризму майже не здійснювалося. На Державну агенцію виділялося лише 5—6 мільйонів гривень на рік.

Крім того, за її словами, з 2010 року відсутня Державна програма розвитку туризму.

Анна Романова наголосила: розробка та прийняття нової редакції закону про туризм — нагальне питання. У минулому скликанні такі спроби були, але документ не розглянули. Тому необхідно створити робочу групу для розробки нової редакції.

Заступник голови комітету Денис Силантьєв по-відомив, що вже ведеться робота з написання законопроекту стосовно цільового використання туристичного збору в місцевих бюджетах. Також є плани про створення національного туристичного фонду, який буде комплексним джерелом фінансування цієї галузі.

Крім того, розповів парламентарій, сьогодні вже є домовленість щодо внесення змін до Податкового кодексу, які стосуються пільгового оподаткування з плати за землю для заповідників, історико-культурних національних парків, дитячих спортивно-курортних та оздоровчих закладів України.

У свою чергу народний депутат Микола Томенко (фракція «Блок Петра Порошенка») вважає, що при Кабінеті Міністрів треба створити раду з питань розвитку або стратегії туристичної діяльності. «Будемо переконувати відновити профільне Держагентство. Але не в системі координат Міністерства економіки чи Міністерства транспорту та зв’язку. Воно має співпрацювати зі всіма міністерствами як самостійна інституція», — підкреслив він.

Микола Томенко запропонував узяти за основу редакцію законопроекту про туризм, яка була розроблена в минулому скликанні, доопрацювати її та внести на розгляд Верховної Ради.

А ще народні обранці ініціюватимуть повернення слова «туризм» у назву профільного комітету.