Латвія готова до конструктивного діалогу з Росією. «Але в будь-якої співпраці є дві сторони — якщо одна сторона регулярно порушує міжнародні правові норми, підтримує військові дії на території України, то, на жаль, з такою країною конструктивний діалог неможливий», — це заявив новообраний президент Латвії Раймонд Вейоніс (на знімку) під час прес-конференції, яку глава країни дав одразу після оприлюднення результатів голосування у Сеймі.

Міністра оборони Латвії Раймонда Вейоніса було обрано президентом під час п’ятого раунду виборів. Йому — 48 років. На високий пост Вейоніса запропонував «Союз зелених і селян». Він одружений, має двох дітей. Уперше в міністерське крісло сів 13 років тому. Тривалий час був міністром навколишнього середовища, пізніше — регіонального розвитку, на момент голосування — міністром оборони.
Відомо, що новий президент народився на територій Псковської області в Росії. Агентство Delfі наводить роз’яснення самого Вейоніса щодо цього: «Насправді все просто — мого батька, як і всіх у радянський час, призвали до армії. Відправили в Псковський округ. Уже вагітна на той момент мама підрахувала, що встигне його відвідати на службі... Але всі підрахунки полетіли шкереберть. У Латвію вона поверталася вже в компанії зі мною».
Проте стосовно агресивної політики країни свого народження новообраний президент Латвії дотримується досить жорсткої позиції. І під час прес-конференції він заявив, що пріоритетом у його діяльності стане безпека країни — внутрішня та зовнішня. У тому числі — зміцнення збройних сил та посилення присутності НАТО в Латвії і в Балтійському регіоні, а також зміцнення кордону, повідомляє Delfі. «Це дуже важливо, бо ситуація дуже змінилася, безповоротно», — наголосив він.