Про це Президент України заявив учора у своєму посланні до Верховної Ради. За словами глави держави, Кремль готувався до розчленування України, знаючи, що українська армія була повністю зруйнована його п’ятою колоною.

«Сьогодні нам є чим боронити Батьківщину. На наших східних рубежах ми зупинили найсильнішу армію континенту. Адже проти нас воюють регулярні підрозділи ЗС РФ», — заявив Петро Порошенко.
Ці слова Президента підтверджує адекватна гідна відсіч противникові, який дала українська армія напередодні під час наступу російсько-терористичних військ на Донбасі, у районі населеного пункту Мар’їнка, де ворог застосував реактивні системи вогню «Град» і «Смерч». За даними координатора групи «ІС», народного депутата Дмитра Тимчука, на прорив ішло майже тисяча гібридів. І це була лише розвідка боєм.
«Під прикриттям Мінських домовленостей-2 керівництво російсько-терористичних військ на Донбасі створило прообраз регулярної армії з єдиною системою керування військами, єдиною системою логістики, потужною ремонтно-відновною базою озброєнь і техніки. Зробивши висновки з перебігу воєнних дій протягом 2014 року, росіяни сформували на Донбасі «інтегровану» систему керування — коли російські офіцери працюють в органах керування, віддаючи команди бандформуванням, а в ряді випадків — також будучи їх командним складом», — аналізує потенціал супротивника експерт.
Водночас Тимчук після успішної операції під Мар’їнкою віддає належне й військово-політичному керівництву України, яке зуміло зробити правильні висновки із сумного досвіду «перших» Мінських домовленостей зразка вересня 2014 р.
«Цього разу ЗС України не стали «хлопчиками для биття». Виконуючи умови нинішніх «мирних домовленостей» і відводячи важкі озброєння від лінії розмежування, військове керівництво передбачило варіант повернення в разі потреби — з повідомленням ОБСЄ — даних підрозділів на раніше залишені позиції. Учора це зіграло для проросійських шавок фатальну роль», — пише на своїй сторінці у Фейсбук Дмитро Тимчук.
У відбитті атаки на Мар’їнку наша армія показала, що вміє воювати й воювати добре. Як повідомив «Голосу України» представник АП з питань АТО полковник Андрій Лисенко, цією операцією керував особисто начальник Генштабу ЗСУ генерал-полковник Віктор Муженко.
«Українські сили дали гідну відповідь бойовикам: розбили їхні склади з боєприпасами й технікою. У противника великі втрати — зараз йому немає чим наступати. Наші вдарили по другому ешелону, позбавивши передові загони терористів підкріплення. У другому ешелоні йшли російські ГРУшники, які потрапили під перехресний вогонь із нашого і свого боку», — так прокоментував ситуацію полковник Лисенко.
Сьогодні в нашої армії достатньо сил і можливостей, щоб стримати противника й дати йому відсіч не тільки в районі Мар’їнки, а й на всіх проблемних гарячих напрямках фронту. Це підтверджує і військовий експерт Сергій Згурець.
— В агресора немає особливих можливостей посилити свої сухопутні сили. А залучення авіації зажене цей конфлікт у формат війни й спричинить нові санкції Заходу. Швидше за все, Кремль і далі проводитиме політику керованого хаосу на Донбасі. При цьому силовий компонент може відійти на другий план. Адже головне для Москви — повний контроль над Києвом. А для цього завдання №1 — повернути так звані ДНР і ЛНР до складу України, і за допомогою їх маніпулювати українською владою на даному етапі, — сказав «Голосу України» Сергій Згурець.
Найближчим часом ворог, швидше за все, не наважиться на прорив. Уся ця «наступальна операція», мабуть, задумувалася Кремлем як силовий спосіб тиску перед засіданням «Великої сімки». Не виключено, що тактика, яку обрав Путін, спрямована на те, щоб за допомогою демонстрації сили й нахабного нехтування Мінськими домовленостями, а водночас й усіма міжнародними правовими нормами, змусити Європу й Америку грати за його правилами. Кремль сподівається добитися зняття санкцій, хоча в офіційних заявах прикривається маскою ігнору в цьому питанні.
І хоча останній бій на фронті ми виграли, до нашої остаточної перемоги ще дуже далеко. Розслаблюватися рано. Настав час консолідувати всі сили. І не у виступах на високих трибунах, а в реальному житті на всіх фронтах.