Загострення на Донбасі дивним чином збіглося з кількома вагомими міжнародними подіями, що відбудуться найближчим часом і стосуватимуться, зокрема, й українсько-російського конфлікту. В понеділок,
7 червня, у Німеччині розпочнеться дводенний саміт країн «Великої сімки». Канцлер Німеччини Ангела Меркель уже запевнила, що події на сході України та анексія Криму — одні з головних тем обговорення лідерів найвпливовіших держав світу. При цьому учора офіційний представник Державного департаменту США Мері Харф заявила, що бої під Мар’їнкою почалися з наступу бойовиків так званої «ДНР». Вона зазначила, що пряму відповідальність за запобігання таким інцидентам несе Росія, передає Бі-Бі-Сі.

Про відповідальність Кремля за ескалацію конфлікту на Донбасі говоритимуть цього місяця й лідери Євросоюзу. На саміті, запланованому на кінець червня, вони мають вирішити — продовжувати чи ні санкції проти РФ.

Джерела американського впливового видання «Вол стріт джорнал» запевняють, що Брюссель обмеження не послабить. «Продовження санкцій є частиною зусиль, щоб максимально ефективно використовувати важелі тиску, аби змусити Кремль повною мірою виконати свою частину угоди про припинення вогню, досягнутої в Мінську», — цитує видання європейських чиновників.


Це рішення, природно, поглибить напруженість у відносинах з Кремлем. Такі прогнози зробили аналітики лондонського Королівського інституту міжнародних відносин. У доповіді «Російський виклик», оприлюдненій днями, вони попереджають, що Захід недооцінює рівень загрози, і йому слід розробити чітку стратегію стосовно Москви, яка базуватиметься на загальній оцінці російських реалій.