Відповідно до частини 2 статті 106 Конституції України, Президент Петро Порошенко звернувся із щорічним Посланням до Верховної Ради про внутрішнє і зовнішнє становище країни.

Потроїти зусилля для змін

Головне досягнення за рік, що минув, усім смертям наперекір ми зберегли Україну, наголосив Президент у своєму зверненні.
Кожен, хто нині  уособлює українську владу, рік тому чітко уявляв, на що він іде, сказав глава держави. У березні 2014 року до виконання завдань було готово трохи більше п’яти тисяч вояків, та й то, якби знайшли пальне, щоб доїхати до фронту. Нині в зоні АТО боронять країну понад 50 тисяч українських героїв, а загальну чисельність Збройних Сил країни довели до 250 тисяч. Нині маємо чим боронити країну. Справжній вакуум панував у державному казначействі, при тому що за 2010—2014 роки ми напозичали більше, аніж за всі роки незалежності. Шість місяців тому ми створили нашу реформаторську більшість, — звернувся до народних депутатів глава країни, — започаткували партнерські стосунки між Президентом, Прем’єр-міністром, урядом та коаліцією. «Мене часто питають, чи задоволений я роботою уряду, сказав Петро Порошенко? — Ні. Чи задоволений роботою Верховної Ради? Очевидно, також ні. Скажу більше, я не задоволений і своєю роботою. Мені гріх скаржитися на брак критики в пресі, але ніхто не критикує мене більше, аніж я сам. Тому що народ всіма нами незадоволений. Ми не повинні скаржитися на суворі вимоги і жорсткі критерії. Ви, депутати, міністри, як і я, Президент, — точно не ті, кому зараз в країні найважче».
За словами очільника країни, спільне завдання для влади нині — подвоїти й потроїти зусилля задля змін у країні. Час також проаналізувати свої дії: наскільки вони відповідають обраній стратегії, спланувати найближчі тактичні завдання і кроки. Із стратегічним курсом український народ визначився під час Революції Гідності та своїм голосуванням на позачергових президентських та парламентських виборах. Ці три події у сукупності своїй стали очевидним і беззаперечним фактором європейського вибору українців.
Лише за рік країна, яка протягом двох десятиліть звикла до безтямної політики абсурдного пацифізму, створила сучасні Збройні Сили, які звільнили від окупантів більшу частину Донбасу, наголосив Петро Порошенко. Добровольчі батальйони і волонтери, трудівники ВПК, мільйони українців у колосальному патріотичному пориві і, головне, — наші героїчні Збройні Сили — всі разом забезпечили це справжнє диво над Дінцем. «На наших східних рубежах ми зупинили найсильнішу армію континенту». Водночас, глава держави звернув увагу на те, що попри успіхи в створенні армії, ми забезпечили хоча й якісно інший, але все ще мінімально необхідний рівень обороноздатності держави. «Ми навіть не всі діри залатали, часом все ще бракує найнеобхіднішого, тим більше, що чисельність армії збільшується», — сказав він.

Відчуваючи потужну європейську єдність

Ми не змогли б зупинити ворога без широкої міжнародної коаліції на підтримку України та без дієвих і ефективних санкцій всього світу проти Російської Федерації, наголосив глава країни. Така вражаюча солідарність світу з нами глобально спричинена позитивним враженням від проєвропейської Революції Гідності, але не генерується автоматично, сказав він, наголосивши, що це потребує великих, часом титанічних зусиль української дипломатії, яка в захист Вітчизни робить внесок, порівняний з ратним подвигом Збройних Сил.
«Росія протистоїть нам не лише вздовж державного кордону і по лінії зіткнення, а й у всіх країнах та столицях світу, не шкодуючи своїх необмежених ресурсів, — сказав Петро Порошенко. — Географія антиукраїнської активності має глобальний характер. Проте наші друзі в Америці та Європі з нашої подачі міцно тримають єдину, консолідовану позицію, в якій Росія, попри всі зусилля, так і не змогла зробити пролом. І не допустити подібного — це головне завдання, яке я тут і зараз ставлю нашим дипломатам».
За словами Президента, укотре потужну європейську міжнародну єдність ми відчули два тижні тому в Ризі на саміті «Східного партнерства». Попри все перспектива безвізового режиму вперше набула фіксованого місця в календарі. Так, усі наші технічні завдання мають бути виконані до кінця серпня, а у вересні очікуємо останню оціночну місію ЄС.
У своїй доповіді глава держави поінформував, що за його наполяганням відправлено у відставку керівника Державної міграційної служби. Мовляв, по лінії саме цього відомства європейські партнери пред’явили найбільшу кількість нарікань.
Петро Порошенко зауважив, що з наступного року повною мірою почне діяти Угода про асоціацію. 
Масштабна макрофінансова допомога з боку МВФ, міжнародних організацій, держав Євросоюзу, США та інших країн разом із непростими і дуже не популярними рішеннями та ефективними діями всіх гілок влади, за його словами, дозволили уникнути дефолту. На жаль, в світовій історії нема прикладів, коли б країна, проти якої здійснюється агресія, демонструвала б економічний бум і зростання соціальних стандартів.

Реформи не на фініші, але й не на старті

Непросте рішення про розпуск старого парламенту та дострокові вибори до нової Верховної Ради Президент ухвалив для того, щоб вдалося створити реальні умови для проведення реформ. П’ять-шість місяців, за його словами, — це занадто малий термін для того, щоб відчути результати. Але й чаша терпіння у людей переповнена, й іншого варіанта, ніж прискорюватися, — не існує. «Реформи ще не на фініші, але вже й не на старті, — сказав глава держави. — Зміни й напрацювання відчутні здебільшого для експертів та учасників самого процесу. До кінця року перші зміни обов’язково мають стати помітними і для суспільства».

Бій корупції

Суспільство найбільше дратує корупція і боротьба з нею, переконаний Петро Порошенко. Ми активно створюємо законодавчу базу і будуємо інфраструктуру боротьби з нею. Ключове — безпрецедентно відкриті підбір та призначення Директора Національного антикорупційного бюро.
Глава держави звернув увагу на ухвалений європейський закон про прокуратуру і на те, що новий Генеральний прокурор виявився набагато активнішим та ефективнішим за попередників. Водночас, стало відомо: на прокуратуру чекають скорочення, чистки і конкурсний набір нових місцевих прокурорів та їхніх заступників.
У своєму виступі Петро Порошенко відзначив нову патрульну службу в Києві, створенням якої опікується Ека Згуладзе. Уже за кілька тижнів він спрогнозував край легендарним поборам на дорогах.
Очільник країни звернув увагу на те, що за прозорими правилами сформовано, нарешті, Вищу раду юстиції, завдяки якій почнеться рішуче оновлення суддівського корпусу. Уже цього місяця має вирішитися питання про звільнення понад 300 суддів.
Окремо Президент продемонстрував перші промені світла в галузі державних закупівель. Відкати, мовляв, досі є, але їх кількість знизилася, багато схем закрилося, прозорості стало більше, а громадський контроль — щільніший.
За словами Петра Порошенка, історію української приватизації неможливо читати без брому. «Я, безумовно, за щільний контроль парламенту за приватизацією, — наголосив він. — Чим прозоріше це буде здійснюватись, тим краще. І за те, що саме ви, шановні народні депутати, встановите правила її проведення, і перелік об’єктів для реалізації буде також встановлений вами за поданням уряду».
Іншим елементом антикорупційної стратегії є деолігархізація, каже Президент.
Невід’ємною частиною деолігархізації глава держави назвав демонополізацію, бо саме монополії, що паразитують на державних ресурсах, є економічною основою олігархії.

Субсидії

Окремо Президент зупинився на питанні субсидіювання населення. «Головне, що ми маємо зробити зараз і до початку опалювального сезону, — забезпечити адресний, дуже простий і дуже надійний, захист незаможних через механізм субсидій», — сказав він. Місцеві органи влади мають забезпечити оформлення субсидій усім українським родинам, які цього потребують, хоч би скільки їх звернулося з відповідними заявами.

Пріоритети

Серед політичних пріоритетів ключовими є демократизація та децентралізація, підкреслив очільник країни. «Ми не просто зберегли Україну, під час війни ми зберегли її демократичною, хоча на обмеження прав і свобод мали повне моральне і, до речі, юридичне право у вигляді закону про воєнний стан», — наголосив глава держави.
У промові Президент зробив принципової ваги зауваження: децентралізація нічого спільного не має з федералізацією. «Україна була, є і буде унітарною державою», — заявив Петро Порошенко.

Нова стратегія нацбезпеки

У новій стратегії національної безпеки головною загрозою нацбезпеці названо агресію Росії в усіх її формах, спрямовану на виснаження української економіки, підрив суспільно-політичної стабільності «з метою знищення держави Україна і захоплення її території». Нині на території України перебуває 14 російських батальйонно-тактичних груп чисельністю понад 9 тисяч військовослужбовців. Концентрація російських військових поблизу державного кордону — в півтора разу більша, ніж рік тому. Хоч би як було важко, в бюджеті на 2016 рік ми знову підемо на збільшення видатків на оборону. Бо по-іншому ми країну не захистимо.
У першому році президентства для Петра Порошенка особливо важко було пережити біль втрати понад 1 700 українських воїнів-героїв і понад 6 400 мирних громадян... «У військовій статистиці це називається «безповоротними втратами», а в серці — це тисячі рубців», — сказав він.
«Я схиляюся перед моїм рідним українським народом. Перед тими силою, витримкою і мудрістю, які продемонстрували й демонструють українці», — завершив свій виступ Президент.