Футбол. Кубок України-2014/2015. Фінал. 4 червня.
«Динамо» (Київ) — «Шахтар» (Донецьк). 0:0 (пенальті — 5:4). Одинадцятиметрові реалізували: Драгович, Гусєв, Ярмоленко, Беланда, Хачеріді — Срна, Адріано, Коста, Тейшейра; не реалізували: Велозу, Антунеш — Тайсон, Ракицький, Гладкий.
«Динамо»: Шовковський, Сілва (Антунеш, 46), Хачеріді, Драгович, Віда, Велозу, Рибалка, Ярмоленко, Сидорчук (Беланда, 101), Ленс, Кравець (Гусєв, 76). Тренер — Сергій Ребров.
«Шахтар»: П’ятов, Срна, Кучер (Кривцов, 45+2), Ракицький, Шевчук, Степаненко, Ілсіньо (Гладкий, 91), Коста, Тейшейра, Бернард (Тайсон, 67), Адріано. Тренер — Мірча Луческу.
Вилучено Рибалку, 115 (два попередження).
Рефері — Юрій Можаровський (Львів); асистенти — Олександр Войтюк (Запоріжжя), Сергій Беккер (Харків).
Київ. НСК «Олімпійський». 53 455 глядачів. 24 градуси.
Рік тому в Полтаві ці суперники зустрічалися в аналогічному поєдинку. Кубок виграли кияни. І то був перший приз, котрий здобула команда під орудою нового наставника Сергія Реброва. В сезоні, що завершився, «Динамо» розвинуло успіх, вигравши і медалі, і національний Кубок.
Цей драматичний матч був по-справжньому кубковим — безкомпромісним і гострим. З перших хвилин ініціативу захопило «Динамо». Але перший гольовий момент виник біля його воріт. На 10-й хвилині «гірники» занурилися в карний майданчик киян, де шурхоту наробив Адріано. М’яч після рикошету відскочив до Срни, котрий без зволікань пробив потужно, але синьо-білих врятувала поперечина.
Поступово «Шахтар» почав діяти на своїй хвилі: чіпко, швидко, атакуючи флангами. Моментами досить вдало застосовував пресинг. І створив кілька доволі гострих моментів біля воріт Шовковського.
А от у футболістів «Динамо», яке успішно оборонялося, не все виходило попереду. Їм бракувало швидкості, точності в передачах, можливо, злагодженості. Хоча під кінець тайму гра поступово заспокоїлася. Напевно, команди не бажали ризикувати.
Другий тайм пройшов за рівної боротьби. Суперники виявляли обережність, більше дбали про недоторканність власних воріт. Тому основний час завершився внічию — 0:0. Але, як відомо, нічиїх у кубкових фіналах, котрі складаються з одного поєдинку, не буває. Отож рефері призначив два додаткові тайми.
Протягом додаткових півгодини невелику перевагу мали динамівці. Одного разу вони були дуже близькі до успіху. Та удар Ярмоленка зблизька блискуче парирував П’ятов. Отже, хоч би як усім хотілося, але справа таки дійшла до тих злощасних пенальті.
Серія носила напрочуд драматичний характер. Для «Динамо» вона розпочалася дуже невдало, бо Велозу пробив повз ворота. Потім точно в П’ятова (перед цим свої спроби реалізували Срна, Драгович та Адріано, котрий вивів «Шахтар» уперед) влучив іще один київський португалець Антунеш.
Здавалося, що динамівцям уже не наздогнати потяг, котрий пішов. І порятунку немає, бо не схибив Коста. Однак точним ударом у «дев’ятку» відповів Гусєв. Цей епізод, мабуть, надихнув киян. Адже своє вагоме слово сказав Шовковський, котрий проводив 600-й(!) матч у футболці «Динамо». Олександр парирував удар Тайсона. Далі ціль вразив Ярмоленко, а от оборонець донеччан Ракицький попав у поперечину.
Все треба було починати, як кажуть, із чистого аркуша, до першого промаху. Беланда, Тейшейра і Хачеріді із завданням упоралися. І тоді до точки підійшов Гладкий — знаний бомбардир «гірників». І зазнав фіаско, бо вдруге надвисоку майстерність продемонстрував капітан динамівців Олександр Шовковський (на знімку з Кубком України).

***

Мірча Луческу на передбачену регламентом прес-конференцію не прийшов. Одразу після закінчення церемонії нагородження він поспішно залишив стадіон.

***

На жаль, не обійшлося без ложки дьогтю. Коли був пробитий останній пенальті, на поле вискочив натовп. Фанати зламали ворота, порізали сітки. Трохи примусила їх охолонути в чаші стадіону поява спецпідрозділу міліції. Але вакханалія тривала й надалі.
Не дослухалися порушники порядку вмовлянь віце-президента УЄФА Григорія Суркіса. І лише після звернення Олександра Шовковського та президента ФК «Динамо» Ігоря Суркіса вдалося дещо відтіснити тих безсовісних «шанувальників футболу».
Більшість законослухняних уболівальників, котрі залишилися на трибунах, реагувала на прояви хуліганства вигуками «Ганьба!». Безконтрольна ситуація тривала понад десять хвилин. І лише після цього відбулося вшанування фіналістів турніру.
Слід сказати, що на цьому вельми негідному тлі приємне враження справила поведінка вболівальників «Шахтаря», котрі були дисципліновані і виявили зразки українського патріотизму.

***

— У нас справді є команда, яка виходить і б’ється один за одного та за своїх справжніх уболівальників. Ми заслужено виграли чемпіонат і Кубок, — сказав журналістам після фіналу Сергій Ребров. — Стосовно того, що вболівальники вибігли на поле, то це дуже неприємно. Вважаю, що після матчу на полі святкувати повинна команда, а вболівальники — її підтримувати з трибун. Цього разу радості не було, бо вибігла юрба, яка нічого не давала зробити. Ми постійно стверджуємо, що прагнемо жити в Європі, але дозволяємо собі таку поведінку. Це неправильно. Виходить, що все безкарно. Якщо ніхто не охороняє, то можна робити все, що заманеться? Насправді можуть бути якісь санкції...

Фото Павла КУБАНОВА.