«Голос України» вже розповідав про амбітний проект МВС зі створення в країні патрульної поліції. Уже через декілька тижнів новий підрозділ на вулицях міста зможуть побачити мешканці Києва, а згодом ще 5 міст-мільйонників, де вона має запрацювати. Принаймні таку інформацію днями повідомили в прес-службі силового відомства.

«У Львові, Харкові та Одесі зараз відбувається подання документів до нової служби. Планується також долучити Дніпропетровськ. Але в решті міст ситуація складна — правоохоронці працюють без вихідних 12 годин на день, направляють на маршрути навіть оперативних слідчих та дільничних. Проте має бути більше патрулів, щоб вони мали нормований робочий день та покривали всю площу району», — розповів днями ЗМІ очільник МВС Арсен Аваков.
Олені 30 років, у неї вища освіта і щире бажання змінювати країну. Вона одна з тих, хто проходить курси підготовки патрульних поліцейських. Уже в середині червня повинна замінити когось із нинішніх співробітників столичної міліції.
— Навчання почалося 16 березня і тривало до кінця травня. У групі 34 особи. Є вчителі, банківські службовці, юристи, кілька людей, які вже служили в органах. В реформу вірять не всі. Ті, хто працював у міліції, налаштовані скептично. Вони кажуть, що коли поставлять начальників, які беруть хабарі, нічого не зміниться. Проте більшість молодих людей мотивовані й хочуть працювати чесно, — розповідає вона.
Майбутні поліцейські вивчають право, як оформляти ДТП, складати протоколи, як оглядати підозрюваних, як правильно проводити обшуки, як вилучати вибухонебезпечні речовини. Окремим блоком йдуть лекції з навичок комунікації, толерантності.
Нова патрульна служба замінить лише Державтоінспекцію. Нібито міліцію громадської безпеки, ППС, дільничних та інших — не чіпатимуть, і після прийняття «поліцейського» закону вона просто змінить форму. На жаль, цю інформацію в прес-службі силового відомства не коментують.
Однак питання про те, коли все ж таки конкурсанти зможуть вийти на службу, залишається відкритим. Адже щодо нових патрульних наразі немає законодавчої бази, стверджують правозахисники. Парламент днями прийняв лише за основу низку законопроектів, які розпочинають реформу МВС. Зокрема, законопроекти: №2561 «Про органи внутрішніх справ», №2822 «Про національну поліцію», №2890 «Про муніципальну варту», №2562 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху».
— Поспіх, з яким готувалися документи, можна зрозуміти: вікно можливостей є вузьким і коротким. Проте й залишати недоліки, які суперечать принципам реформування міліції, не можна. Нині документи потрібно доопрацювати, — каже голова експертної ради при МВС Євген Захаров.
За його словами, законопроект «Про органи внутрішніх справ» описує нову структуру МВС, яка керує, веде законодавче та інформаційне забезпечення діяльності чотирьох органів — Національної поліції, Державної міграційної служби, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Державної прикордонної служби і п’ятого незалежного органу — Нацгвардії. Вони входитимуть до МВС, але міністр не керуватиме напряму цими органами. В кожного з них буде свій керівник, кожен орган матиме свій бюджет, відділ кадрів, бухгалтерію тощо.
Утім, активісти та правозахисники іншої думки. Законопроект
№2561 залишає за главою МВС можливість безпосереднього керівництва всіма органами виконавчої влади в системі МВС, каже експерт ініціативи «Реанімаційний пакет реформ» Борис Малишев. За його словами, це надасть керівнику силового відомства повноваження, які його попередникам і не снилися.
«Є прогалини і в законопроекті №2562. Він збільшує можливий строк адміністративного затримання з 3 до 24 годин. Тож за суперечку з міліціонером (за КУпАПом — злісна непокора законній вимозі працівника міліції) або відмову розійтись з акції протесту, яка не подобається міліції, можна буде просидіти у відділку цілу добу.