Зменшивши кількість перевірок для бізнесу, «забули» про клієнтів

Нещодавно просто на вулиці за барки мене схопив знайомий Олексій К.: мовляв, як журналіст допоможи «розрулити» ситуацію, інакше дружина з дому вижене...

Бідолаха потрапив у халепу в одному із сумських магазинів електротоварів та побутової техніки, де замість омріяного телевізора покупцю «впарили» монітор.
— Майже 5,5 тисячі гривень на вітер, — скаржився Олексій. — Двічі звертався до тамтешніх адміністраторів із проханням обміняти покупку, але ті вперлися, немов битюги на виставці досягнень, і вказують на двері. Я із заявою до спеціалістів обласного управління у справах захисту прав споживачів — попросив допомогти закликати до порядку ошуканців. А у відповідь почув таке: «Ми б і раді, але вже давно «невиїзні». Допомогли, правда, написати скаргу на ім’я директора магазину, але зауважили: якщо людина совісна — виручить, ні — залишитесь в обнімку з монітором навіки.
На щастя приятеля, керівник виявився людиною честі і віддав наказ підлеглим негайно обміняти покупку... Кореспондент «Голосу України» спробував розібратися, чому захисники прав споживачів займаються захистом лише, так би мовити, віртуально.

На реальну допомогу не чекайте

— Скаржників на неякісні послуги, товари, продукти харчування -ціла гора з причепом, — підтвердила одна зі співробітниць управління, яка побажала залишитися невідомою. За день, трапляється, з десяток ошуканих приймаємо. Однак практичної допомоги людям надати не можемо. Тож лише фіксуємо порушення та надсилаємо запити порушникам. Але з більшості із них — як з гуски вода. Дякувати Богу, хоч відповіді надсилають...
Офіційним документом встановлено, що перевірки підприємств, установ та організацій, фізичних осіб-підприємців контролюючими органами здійснюються — вдумайтеся тільки — виключно з дозволу Кабміну або за заявкою суб’єкта господарювання. Одне слово, гуляй — не хочу: обважуй, обраховуй, «втюхуй» клієнтам недоброякісні послуги, продукти, зіпсовані товари і дери з них за це три шкури.

Санітарним лікарям урізали повноваження

Виходить, що одним розчерком посадили на ланцюг усі державні контролюючі органи, за винятком фіскальних.
Начальник головного управління Держсанепідемслужби України в Сумській області, головний державний санітарний лікар В’ячеслав Псарьов навів промовистий приклад: звістка про отруєння майже ста вихованців двох конотопських дошкільних закладів облетіла Україну за лічені години. У постраждалих виявили стафілокок.
— Причина? Цілий «весільний» букет: елементарне порушення гігієни персоналом, порушення технології приготування їжі, забруднення продуктів харчування, нехтування технологічними регламентами зберігання продуктів, — загинає пальці на руках начальник управління. — Цей випадок набув гласності через масове отруєння. А скільки поодиноких? Тисячі.
Ще один приклад — передтравнева подія в Шостці, яка ледь не опинилася на межі глобальної техногенної катастрофи...
Мешканці околиць міста вдарили на сполох десь опівдні 30 квітня: від смердючого запаху в атмосфері у сотень людей запаморочилося в голові, задряпало в горлі, з’явилися ознаки нудоти. Запах виділяли невідомі речовини, розлиті і розсипані майже на семикілометровому відрізку траси, що вела до одного із закинутих кар’єрів Шосткинського району.
Ось тоді згадали, що в державі є і санітарно-епідеміологічна служба, і підрозділи з надзвичайних ситуацій, які було викликано на місце події за тривогою.
— Дослідження, здійснені санітарами, спричинили шок: концентрація отрути в повітрі і ґрунті перевищила гранично допустимі норми в 24—40 разів. Отрутою виявилися пари дусту, що містився в розсипаних на шляху пестицидах, використання якого міжнародна спільнота заборонила ще кілька десятиліть тому,.. — коментує ситуацію пан Псарьов.
Та це, зважте, були лише «вишеньки». Справжнім шоковим «гарбузом» для області виявилася розлита на дорозі рідина — ядерне паливо під назвою «гептил», отрута 1-го класу, яка вражає весь людський організм: печінку, нирки, шкірний покрив, дихальні шляхи... Щоб нейтралізувати цю гидоту, рятувальникам довелося знешкодити і вивезти на переробку 270 (!) тонн ґрунту.
Окрім заборони на перевірки, є ще й недофінансування санітарно-епідеміологічної служби. Як результат, нині половина працівників Сумської обласної Держсанепідемслужби — фактично вся перша лінія санітарної оборони — у вимушених відпустках без збереження заробітку, а половина працюючих зайняті неповний робочий день. «У районах, де функціонують наші підрозділи, на «бойовому посту» залишився лише один начальник управління та й то на 50 відсотків окладу. І це попри щорічне зростання кількості спалахів інфекційних захворювань. А відтак невдовзі навіть моніторинг ситуації нікому буде робити», — прогнозує керівник управління.

Сумська область.

Пряма мова

«Висловлюємо категоричне несприйняття певних дій представників підприємництва та влади, які під прикриттям реформування сфери захисту прав споживачів фактично ведуть наступ на їхні права, підривають довіру до дій влади та створюють соціальне напруження всупереч інтересам мільйонів споживачів... На недопустимість таких дій звертається увага і в Європейській хартії споживачів, а саме: «Національне законодавство з питань захисту прав споживачів має містити загальні вимоги з безпечності харчових продуктів, інших товарів, а також послуг».

Із відкритого листа до Президента України та Прем’єр-міністра України від представників споживчої громадськості 12 березня 2015 року.

ДОСЛІВНО

В’ячеслав ПСАРЬОВ, начальник головного управління Держсанепідемслужби України в Сумській області, головний державний санітарний лікар:
— На прилавках продовольчих яток, магазинів, супермаркетів — монблани простроченої і неякісної продукції. З припиненням нагляду підприємці взагалі страх втратили, адже знають: контролюючим органам заборонено наближатися з перевірками за власною ініціативою до дитсадків, шкіл, лікарень, торговельної мережі на відстань гарматного пострілу. По суті, нам залишили сякий-такий моніторинг. Табу скасовується тільки за виникнення надзвичайної ситуації, як трапилося в тому-таки Конотопі. Тим часом унаслідок такої «опіки» про «здоров’я» та очищення суспільства від корупції ситуація дедалі частіше виходить з-під контролю, а в багатьох випадках стає зовсім некерованою.