Найгрубіші порушення Мінських домовленостей бойовиками протягом останніх днів вимагають невідкладної реакції світового співтовариства — саме тому представництво України при ООН за сприяння Литви ініціювало позачергове засідання Радбезу в п’ятницю. Приводом для такого кроку стали атаки бойовиків на українських військових 3 червня поблизу міста Мар’їнка Донецької області.
В інтерв’ю «Голосу України» перший секретар Постійного представництва нашої країни при ООН Єгор Пивоваров зазначив, що особливу увагу на засіданні Ради Безпеки буде приділено брифінгам глави Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Ертугрула Апакана й заступника генерального секретаря ООН з політичних питань Джеффрі Фелтмана. «Ми сподіваємося, що у звіті ОБСЄ буде відображено факти найгрубішого порушення Мінських домовленостей терористами, яких підтримує Росія», — заявив Пивоваров. Він запевнив, що у свою чергу наша делегація підніме питання про те, в який спосіб будуть надалі імплементуватися Мінські угоди, якщо так звані «ДНР» і «ЛНР» постійно їх порушують. У тому числі в контексті заборони на використання будь-яких видів крупнокаліберних озброєнь.
«Ми, звісно ж, привернемо увагу світової громадськості до того, що Україна не може одноосібно виконувати Мінські домовленості, й, на жаль, вбачаємо в цьому цілеспрямований зрив реалізації цих угод», — наголосив дипломат. Він також зазначив, що на засіданні Ради Безпеки Україна говоритиме про те, що прогресу в реалізації Мінських домовленостей не спостерігається. «Ми хотіли б отримати належну реакцію Ради Безпеки й, відповідно, навіть може посилення тиску на Росію, для того щоб змусити її і підконтрольних їй терористів все-таки дотримуватися підписаних ними ж угод», — заявив він.
На момент верстки номера засідання, заплановане на вечір, не почалося. Подробиці читайте в наступному номері.

Нью-Йорк.