Україна не зверне зі шляху реформ попри те, що потерпає від агресії — на сході нашої держави стоять російські війська і продовжуються бойові дії. Про це Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман заявив під час учорашньої зустрічі з делегацією Ради Директорів Європейського Банку Реконструкції та Розвитку на чолі з Директором від Нідерландів, Монголії, Македонії та Вірменії Полом Влаандереном (на знімку).

Перебудувати пострадянську корумповану систему

«Нам необхідно перебудувати пострадянську корумповану систему», -сказав Володимир Гройсман, повідомивши про законодавче забезпечення реформування економічного, фінансового секторів, податкової системи, правоохоронних органів та судочинства. Верховна Рада, зазначив керівник парламенту, також «зробила все необхідне для створення реальних механізмів боротьби з корупцією».
У цьому контексті глава парламенту повідомив про прийняття постанови Верховної Ради, якою затверджено План законодавчого забезпечення реформ. «Для змін у державі необхідно провести ряд системних глибинних реформ, і тому робота Верховної Ради має бути систематизована», — пояснив він, наголосивши, що План є «стратегічним інклюзивним документом».
«Ми готові до взаємодії з ЄБРР для реалізації завдань, що стоять перед нами, щоб забезпечити розробку й ухвалення відповідних законодавчих ініціатив. Верховна Рада є надійним партнером Банку на стадії підготовки і ухвалення рішень», — зазначив Володимир Гройсман.
За його словами, процес здійснення реформ відбувається «не так швидко, як хотілося б», але це об’єктивний процес, зважаючи на необхідність певного часу для імплементації законів з боку виконавчої влади.
Голова Верховної Ради також зазначив, що український парламент прагне ухвалювати законопроекти, які відповідатимуть європейським стандартам, і наголосив на важливості підвищення відкритості законотворчого процесу та інституційної спроможності апарату Верховної Ради.
Під час зустрічі йшлося про основні напрями співпраці України з ЄБРР, зокрема, в аграрному, фінансовому та енергетичному секторах.
Голова Верховної Ради подякував ЄБРР за реалізацію в Україні низки проектів, зазначивши, що нині така співпраця є надзвичайно важливою. На його думку, необхідно «знайти напрями, де ми могли б розширювати співробітництво», визначити актуальні для нашої держави проекти.
Своєю чергою, керівник делегації пан П. Влаандерен поінформував про підсумки перебування делегації в Україні. «Нас вразила відданість як державного, так і приватного секторів реформам і готовність бути гнучкими, аби вони відбулися», — сказав він.

Ключ до успіху — децентралізація

«Децентралізація влади і наповнення реальним змістом місцевого самоврядування — ключ до успіху України», — наголосив Голова Верховної Ради. За його словами, Україна є «занадто централізованою», і звідси більшість її проблем.
«Ми закладаємо у реформу врядування такі базові принципи: фінансова спроможність, повсюдність місцевого самоврядування, субсидіарність при розподілі повноважень, відкритість, контроль з боку держави і громади за діями місцевої влади», — сказав глава парламенту.
Він повідомив про перші кроки на шляху фінансової децентралізації та об’єднання громад. «Ми розпочали формування якісної бази місцевих податків і зборів», — сказав Голова Верховної Ради. За його словами, підвищення обсягів доходів місцевих бюджетів сприятиме зацікавленості місцевої влади у структурних перетвореннях.
Глава парламенту також повідомив, що триває підготовка змін до Конституції у частині децентралізації. На його думку, здійснення реформи місцевого самоврядування також може бути перспективним напрямом співпраці з ЄБРР.

Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.

ДОСЛІВНО

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман: «Ми ухвалюємо достатньо прогресивні рішення. Палітра змін, спектр питань, які накопичилися за роки незалежності, вимагають від нас серйозних зусиль».