Депутати Вінницької облради прийняли бюджет на 2015 рік з суттєвими доповненнями, одне з яких порушує чинне законодавство.

У лютому в регіоні мали відбутися довибори п’яти депутатів облради, а також у деяких місцевих радах. На проведення кампанії планували витратити 1,6 мільйона гривень. Депутат Олексій Гаврилов звернув увагу на те, що ці кошти можна було б використати на вирішення більш нагальних проблем громади.

— Наприклад, на харчування учнів 1—5 класів раніше виділялось 24 мільйони гривень, на нинішній рік — нічого, — зауважив депутат. — Загалом допомога дітям скоротилась на 280 мільйонів гривень. Дотепер щороку обласний бюджет зростав на півтора мільярда. А цього року маємо скорочення. Тому треба відповідально підійти до кожної гривні.

— Краще ці кошти спрямувати на розвиток сільських громад, — підтримав колегу депутат Олексій Кавунець. — Приблизно сорок громад за цей рахунок могли б отримати щось конкретне і корисне.

Заступник голови обласної виборчої комісії Олександр Рекало у відповідь закликав обранців не порушувати законодавство. «Якщо хтось із присутніх депутатів скаже, що є норма закону, за якою передбачено не проводити вибори, назвіть її, — зауважив він. — Нема такої. Тому не накликайте на себе зайвих проблем».

Незважаючи на це, депутати вирішили не виділяти 1,6 мільйона гривень на виборчу кампанію. Замість того підтримали пропозицію перерахувати їх у резервний фонд. Голова облради Сергій Свитко у своєму коментарі після сесії не виключив можливості судових позовів. Визнав, що допущено порушення закону. При цьому зауважив, що обранці керувалися прагматичною доцільністю у нинішній непростий час. Нагадав, що у жовтні відбудуться чергові вибори до місцевих рад. За його словами, п’ятеро депутатів, яких мали дообрати, не змінили б суттєво конфігурацію політичних сил в облраді.

— У нас уже є аналогічний прецедент, — каже Сергій Свитко. — У Вінниці майже рік відсутній міський голова. І хоча Володимир Гройсман написав заяву про складання своїх повноважень, нові вибори не відбулися. Можливо, депутати облради взяли за приклад такий варіант виходу з подібних ситуацій.

У 2015-му вінничани планують наповнити обласну скарбничку на суму 3 мільярди 940 мільйонів 833,5 тисячі гривень. На такому рівні визначено загальний обсяг доходів. Видатки передбачаються трохи менші — 3 мільярди 934 мільйони 833,5 тисячі гривень. Левову частку запланованих грошей (67,3 відсотка) мають зібрати з податку на доходи фізичних осіб. Особливістю регіону є те, що тут нараховується найбільше порівняно з іншими областями місцевих рад і вони переважно дотаційні. На скільки вистачить коштів при зміні фінансування, передбаченого децентраліза-цією влади, це питання нині особливо хвилює керівників територіальних громад. Неспроста окремі депутати наголошували на сесії на потребі максимально приділити увагу місцевим радам. Утім, як це зробити, якщо в питанні децентралізації ще не розставлено всі крапки над «і». Наголошувалося на необхідності створення в Києві «гарячої» лінії для уточнення і роз’яснення наболілих питань, що виникатимуть у керівників місцевих рад під час затвердження власних кошторисів.

— Обласна виборча комісія все одно готує вибори, — уточнила секретар обласної виборчої комісії Наталія Горбатюк. — 19 січня почали приймати документи.

На запитання, за які кошти відбуватимуться довибори, секретар виборчої комісії відповіла так: «Про це правоохоронні органи запитають у тих, хто порушив закон». За словами співрозмовниці, ніхто не має права нехтувати виборчим законодавством, бо насправді йдеться не тільки про тих, хто має намір балотуватися в депутати, порушуються конституційні права 80 тисяч виборців. Саме стільки їх нараховується у районах, де мають обирати депутатів.

Проміжні вибори до Вінницької облради заплановано на 22 лютого 2015 року. Депутатів обиратимуть у трьох районах — Бершадському, Літинському і Томашпільському, а також у двох містах — Ладижині та Могилеві-Подільському.

Вінницька область.