Учора Президент України Петро Порошенко провів півторагодинну підсумкову прес-конференцію з нагоди щорічного Послання до Верховної Ради України «Про внутрішнє та зовнішнє становище України». Вона відбулася на «зеленій галявині» адміністрації Президента. На прес-конференцію Президента акредитувалися 180 вітчизняних та зарубіжних журналістів. Представників російських ЗМІ не акредитовували — це пов’язано із рішенням Служби безпеки України у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації на сході нашої країни.

Пріоритети на рік

У вступному слові Петро Порошенко заявив, що його нинішнє Послання, на відміну від попереднього, з яким він виступив у листопаді минулого року, треба розглядати як документ, який ставить тактичні цілі на найближчий час. «Послання не претендує на всеохоплюючий характер, у ньому означено пріоритети на рік», — зауважив глава держави. Порошенко пояснив: якщо він у Посланні не зупинився детально, скажімо, на проблемі повернення Криму, то це означає, що таке завдання надскладне і виходить за горизонт часових рамок Послання. Водночас Президент запевнив, що робитиме все можливе, аби повернути Крим Україні.
Президент привітав журналістів із професійним святом, відзначивши, що вони сьогодні працюють в умовах безпрецедентної свободи слова. «І це є ознака реальних змін, які відбулися у країні», — сказав Порошенко.

Уряд має підготуватися до осіннього «ЗНО»

Водночас Президент висловив незадоволення загалом темпами змін у державі і заявив, що восени можливі зміни в уряді. Однак він не вважає доцільним зміну Прем’єр-міністра.
Глава держави відзначив, що його заява про можливі зміни в уряді восени не була спрямована проти когось персонально, але має мобілізувати кожного урядовця особисто. Порошенко зауважив, що уряд працює в на-
пруженому режимі, однак, за його словами, втома не є мірилом роботи. «Високу оцінку суспільства ми можемо заслужити не лише нашою безсумнівною працездатністю, а результативністю. І саме за результатами восени мають бути зроблені відповідні висновки», — сказав Президент.
За словами глави держави, потрібна не лише індексація, а системні зміни, які має відчути кожен. «Уряд має підготуватися до осіннього ЗНО — щойно я відчую суспільний запит на зміни в Кабміні, я негайно звернуся до коаліції з вимогою на це реагувати», — сказав Порошенко.

Три завдання для парламенту

Президент заявив, що очікує від Верховної Ради виконання трьох основних політичних завдань.
Перше — ухвалення в першому читанні змін до Конституції щодо децентралізації влади.
Друге — остаточне прийняття конституційних змін щодо зняття депутатської і суддівської недоторканності.
Третє — ухвалення нового закону про місцеві вибори за відкритими партійними списками.

Високий рівень загрози

Коментуючи останні події на Донбасі та останні новини з фронту, спроби бойовиків до ескалації військового конфлікту, звільнення Мар’їнки від диверсантів, Президент наголосив: Україна продемонструвала, що здатна себе захистити. Водночас він повторив свої слова, сказані під час виступу з Посланням у Верховній Раді, — що рівень загрози повномасштабного вторгнення є вже високим, саме тому на сході України вимушені перебувати понад 50 тисяч військовослужбовців, оборонні заводи працюють у три зміни.
На закид журналіста, що оборонні споруди на Донбасі побудовані тільки на папері, Президент повідомив, що двоє голів ОДА отримали догану за побудову фортифікаційних споруд і ще декілька посадових осіб понесуть відповідальність. 13 червня Президент поїде на нараду з остаточного прийняття фортифікаційних споруд.
На запитання зарубіжних журналістів Президент відповідав англійською. Зокрема, він висловив сподівання, що саміт «Великої сімки» висловить підтримку українському суверенітету та збереженню цілісності українських територій.
Глава держави також запевнив, що Україна буде чітко дотримуватися всіх міжнародних зобов’язань, які взяла на себе.
Кримський журналіст поцікавився, коли буде презентовано чітку покрокову стратегію звільнення Криму з окупації. Президент наголосив, що має бути підвищено координацію дій української влади в питанні повернення Криму. Водночас він відзначив, що проблема анексії Криму залежить і від позиції міжнародної солідарності навколо Криму, і позиції наших союзників. Порошенко повідомив, що уряд за дорученням Президента спрямував цілий пакет позовів до міжнародних судів. Також підготовлено перелік санкцій України щодо юридичних та фізичних осіб Росії за порушення законодавства. Найближчим часом має бути оприлюднено Стратегію національної безпеки та оборони, в якій Крим буде визнано пріоритетом.

Гострі запитання

Серед запитань журналістів було і багато гострих.
На запитання, чи правда, що Президент за рік збільшив у сім разів свої статки, Петро Порошенко заявив, що задекларував усі свої статки і з них сплачено податки, що, за його словами, має стати «добрим прикладом для олігархів». При цьому Порошенко відзначив, що в його декларації за 2014 рік задекларовані статки на суму понад 350 мільйонів, — це заробітки до того, як він став Президентом. Президент запевнив, що більшість із цих коштів було спрямовано на президентську та парламентську виборчі кампанії. А кошти, отримані у вигляді дивідендів, пішли на благодійну діяльність — на підтримку воїнів АТО.
Щодо кондитерської фабрики «Рошен» у Ліпецьку (Росія) Порошенко заявив, що прагне її продати, однак вона заарештована, а продасть, тільки-но знайдеться покупець. Порошенко також повідомив, що нині троє покупців здійснюють фінансову перевірку ліпецького «Рошену» і запевнив, що він готовий до передачі в траст свого пакета акцій в «Рошені».

«Не дочекаєтесь» 

Президент України також заявив, що не допустить проведення референдуму щодо статусу чи від’єднання Донбасу. «Питання щодо від’єднання Донбасу—це провокація, — заявив Порошенко. — І як Президент, як головнокомандувач і як гарант Конституції я є гарантом територіальної цілісності. І ніколи не допущу проведення референдуму щодо від’єднання Донбасу». Водночас глава держави відзначив, що мешканці Донбасу можуть висловитися на місцевому референдумі щодо місцевого самоврядування і висловити своє бачення майбутнього Донбасу, однак тільки у складі України. Петро Порошенко виступив з ініціативою спорудження в Парку слави поряд із Меморіалом Великої Вітчизняної війни Меморіалу пам’яті загиблих героїв АТО, висловивши сподівання, що ця ініціатива об’єднає українців; підтримав активне залучення міжнародного Червоного Хреста до пошуку загиблих і зниклих безвісти на Донбасі, створення «Банку ДНК» для допомоги ідентифікувати кожного українського героя. 
Глава держави також заявив, що дочасних парламентських виборів не буде.

ДОСЛІВНО

«Щойно я відчую суспільний запит на зміни в Кабміні, я негайно звернуся до коаліції із проханням на це відреагувати».