Україна шанує і високо оцінює ті зусилля, які Франція докладає до врегулювання конфлікту на сході нашої держави. На цьому Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій (на знімку ліворуч) наголосив у п’ятницю під час зустрічі з делегацією групи дружби «Франція—Україна» Сенату Французької Республіки на чолі з Головою групи Ерве Мореєм (на знімку праворуч). «Україні важливо знати, що Франція в ці важкі часи поруч з Україною», — підкреслив він.

«Для нас це дуже важливо, в такі непрості моменти життя виявляються справжні друзі», — зазначив А. Парубій, нагадавши із вдячністю, що Сенат уже ратифікував Угоду про Асоціацію України та ЄС, а Національні збори Франції зроблять цей важливий крок у червні.
Своєю чергою пан Е. Морей подякував за можливість такого візиту для групи дружби і повідомив, що головна їхня мета — розвивати обмін досвідом у питаннях децентралізації влади. «Ми вважаємо, що досвід Франції щодо функціонування органів місцевого самоврядування досить високий, і його елементи можуть бути запроваджені в Україні», — зазначив Е. Морей.
Заступник Голови групи дружби «Франція—Україна» Сенату Французької Республіки Жак Лежандр, який є головою Комітету з питань оборони, повідомив, що французька делегація побувала в Маріуполі, сама побачила ситуацію, яка там склалася. «Ми поділимося враженнями із французькою пресою», — сказав він.
А. Парубій у цьому контексті наголосив: нам важливо, щоб у Європі знали і розуміли, що відбувається в Україні, «бо у війні, розв’язаній проти нашої країни, задіяні не лише потужні збройні сили, а й потужна інформаційна сила». Він зазначив, що «останні наступи на Мар’їнку продемонстрували агресивні плани Росії», «але те, що ми їх зупинили, — це і заслуга Європи». Він висловився за продовження і збереження санкцій, «бо спільна позиція Європи — це один із важливих факторів подолання агресора».
Перший заступник Голови Верховної Ради України подякував за підтримку в підготовці і проведенні реформи з децентралізації, підкресливши, що «це велика, масивна реформа», яка потребує і нового виборчого законодавства.
Сторони обмінялися думками щодо підготовки конституційних змін у частині реформування місцевого самоврядування. Пан Ж. Лежандр побажав українському парламенту успіхів, зазначивши: «Плани амбітні, а часу обмаль».

Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.