Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман зустрівся з Прем’єр-міністром Японії Сіндзо Абе. Глава парламенту подякував Японії за підтримку територіальної цілісності і суверенітету нашої країни.

 

 


«Ми обов’язково здобудемо перемогу, настане мир, ми за допомогою світової спільноти, у тому числі, Японії, все зробимо, аби агресор відступив, поновимо суверенітет і територіальну цілісність України», — сказав В. Гройсман. До того ж керівник парламенту зазначив, що Україна «і надалі розраховує на підтримку Японії» на міжнародній арені.


В. Гройсман назвав візит Прем’єр-міністра Японії до України «надзвичайно знаковим, історичним». «Незважаючи на велику відстань між нашими державами, наші двосторонні взаємини мають велике значення для України та Японії, і ми постійно відчуваємо вашу підтримку у важкий для нашої країни час», — наголосив Голова Верховної Ради.


Своєю чергою, Прем’єр-міністр Японії заявив, що його країна сповідує послідовну позицію щодо необхідності збереження суверенітету і територіальної цілісності України. «Ми ніколи не визнаємо незаконну анексію Криму Російською Федерацією», — заявив пан С. Абе.


Під час зустрічі сторони наголосили на важливості виконання у повному обсязі Мінських домовленостей.


В. Гройсман підкреслив, що Верховна Рада забезпечує виконання Мінських угод на законодавчому рівні, і запевнив, що «усі зусилля світової спільноти, у тому числі, Японії, щодо припинення агресії стосовно України будуть всіляко підтримані українським парламентом».


«Ми продовжуватимемо діалог, аби змусити Росію припинити незаконні дії», — наголосив Прем’єр-міністр Японії.


Сторони обговорили парламентську складову двосторонніх взаємин, зазначивши, що нині вона швидко розвивається і набуває особливого значення, і висловилися за необхідність розширення взаємодії.
«Мені дуже приємно відвідати Верховну Раду, яка символізує демократію», — сказав пан С. Абе.


Прем’єр-міністр Японії запросив Голову Верховної Ради України здійснити візит до Японії.


В. Гройсман повідомив про перебіг реформ в Україні, особливо відзначивши важливість здійснення реформи з децентралізації. «У нас є завдання побудувати якісну систему врядування. З такими друзями, як Японія, ми обов’язково досягнемо успіху», — сказав він.


Своєю чергою, Прем’єр-міністр Японії запевнив, що його країна і надалі підтримуватиме реформи в економічному і фінансовому секторі України, і висловив сподівання на успішну імплементацію конституційної реформи у частині децентралізації.


Голова Верховної Ради окремо подякував пану Прем’єр-міністру за рішення уряду Японії виділити пільговий кредит на реалізацію проекту з модернізації Бортницької станції аерації під Києвом. «Цей проект має дуже важливе екологічне значення, це безпосередня допомога людям», — сказав В. Гройсман.

ДОСЛІВНО

Голова Верховної Ради Володимир ГРОЙСМАН:


«Верховна Рада буде надійним партнером Японії, і я переконаний, що ми і надалі підтримуватимемо тісні взаємини».


Прес-служба Верховної Ради України.


Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.

Огляд преси

Про офіційний візит до України Прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе активно повідомляли провідні японські засоби масової інформації.


Ця тема звучала в усіх випусках новин, на провідних каналах, в інформаціях агентства новин Кіодо. Впливова ділова газета «Ніккей» у статті, що називається «Абе підтвердив, що не визнає територіальних змін із застосуванням сили», зазначає, що Японія ніколи не визнає захоплення Криму. Що стосується подій на Донбасі, «Ніккей» наводить слова Сіндзо Абе: «Треба працювати над поліпшенням ситуації, зберігаючи повагу до територіальної цілісності України, спонукаючи Росію до конструктивних дій як переговорами, так і тиском».


Газети «Ніккей», «Майніті», «Санкей» підкреслюють важливість подальшої економічної підтримки України, зазначаючи, що діловим контактам між нашими країнами сприятиме угода про взаємний захист інвестицій, ратифікована українським парламентом напередодні візиту японського прем’єра. Водночас, розповідаючи про візит Сіндзо Абе до України, японські ЗМІ не забували нагадати про власні проблеми в переговорах з Росією.

Вони наводили при цьому слова українського Президента Петра Порошенка про те, що «в Японії й України один і той саме сусід і схожі територіальні проблеми».


Ніна БАЛИКОВА. 


Токіо.