Поразка російсько-терористичних військ під Мар’їнкою минулого тижня їх нічому не навчила. Бойовики намагаються взяти реванш, продовжуючи обстріли наших позицій і мирних жителів з важкої артилерії по всій лінії фронту. В епіцентрі вогню знову Мар’їнка, Широкине й Щастя. Гібриди з особливим цинізмом розстрілюють Мінські домовленості під заяву світових лідерів про те, що військовий конфлікт на українському Донбасі можна вирішити дипломатичним шляхом.

У районі міста Щастя під ворожий вогонь потрапили спостерігачі місії Організації з безпеки й співробітництва в Європі (ОБСЄ) і Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню й стабілізації лінії розмежування сторін.


«Обстріл вівся з боку селища Весела Гора, яке перебуває під контролем бандформування «ЛНР». Міни розривалися за 200 метрів від спостерігачів», — зазначили в штабі АТО.


Хвилюючись за життя своїх співробітників, спеціальна моніторингова місія ОБСЄ все-таки допускає збільшення кількості спостерігачів на Донбасі до однієї тисячі. Про це на міжпарламентській раді Україна—НАТО сказав заступник голови місії Олександр Хуг. Він зазначив, що це можливо за умови, якщо їм буде гарантовано вільний і необмежений доступ на всю територію конфлікту. Сьогодні в складі моніторингової місії працює майже 500 осіб.


Активізація гібридних військ говорить про спробу супротивника таки почати наступ, про який останнім часом так часто кричали бойовики. Подія під Мар’їнкою у ніч на 3 червня за задумом російсько-терористичного командування мала стати початком масштабного наступу в напрямку до Курахівської ТЕС. Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написав координатор групи «ІС» Дмитро Тимчук.


«Протягом минулої доби в районі Мар’їнки й Красногорівки виявляли активність снайперські групи супротивника, які діють під прикриттям щільного стрілково-мінометного вогню, а також диверсійно-розвідувальні групи бойовиків», — повідомив учора Д. Тимчук.


За словами прес-офіцера Спільного центру координації й контролю над режимом припинення вогню Руслана Семенюка, у районі Мар’їнки незаконні збройні формування почали обстріли в понеділок з 6-ї години ранку.
На донецькому напрямку ситуація залишається складною, підтвердили в адміністрації Президента України. «Супротивник підвів до лінії зіткнення бронетехніку (зокрема, БМП і танки). Найбільш запеклі обстріли наших позицій з боку ворога велися на північно-західних окраїнах Горлівки», — повідомив представник АП з питань АТО полковник Андрій Лисенко.


Учора ситуацію на сході нашої країни доклав на засіданні Міжпарламентської ради Україна—НАТО міністр оборони Степан Полторак.


«Спостерігається збільшення кількості обстрілів у районі Широкиного, донецького аеропорту, у напрямку Луганська, Горлівки, що вкотре свідчить про спробу неформальних збройних формувань давити на наші ЗСУ й відтісняти їх із займаних позицій. На жаль, збільшується й кількість обстрілів житлових кварталів і об’єктів інфраструктури по населених пунктах, які перебувають на межі із НЗФ», — сказав керівник воєнного відомства.
За його даними, 

Росія акумулювала біля наших кордонів близько 55 тисяч військових і 3,7 тис. одиниць техніки. А сьогодні на Донбасі вже воює 42,5 тисячі бойовиків.


Міністр оборони не виключає атаку російсько-терористичних військ на Маріуполь. Мовляв, Путін навряд чи відмовився від ідеї пробити сухопутний коридор до анексованого Росією Криму. І це підтверджує загострення ситуації в районі Широкиного.


Полторак також вважає вибух катера берегової охорони Державної прикордонної служби поблизу Маріуполя минулої неділі актом диверсійної діяльності в українській акваторії Азовського моря. У прес-центрі АТО повідомили, що за попередніми висновками експертів, котрі розслідують цей інцидент, причиною події став саморобний вибуховий пристрій, який принесло морем з боку окупованих територій.