У баварському замку Ельмау під час першого робочого засідання лідерів найвпливовіших держав — «Великої сімки» — темами для обговорення стали ситуація у світовій економіці, проблеми зміни клімату, охорони здоров’я, боргова криза у Греції. Хоч питання конфлікту в Україні не стояло на порядку денному, бо було винесене на наступний день, учасники неодноразово його порушували.


Найбільша увага була зосереджена на зустрічі канцлера ФРН Ангели Меркель та президента США Барака Обами, котрі, крім іншого, говорили про конфлікт на Донбасі. Білий дім, за результатами цих перемовин, поширив заяву, у якій ідеться про кризу на сході України та санкції проти Росії. У ній висловлена спільна позиція лідерів ФРН і США: їхня дія має бути суворо пов’язана з повним виконанням Москвою Мінських угод і повагою до суверенітету України.


Щоправда, поки що не йдеться про певну конкретну допомогу Україні, про яку незадовго до цього було заявлено. Ангела Меркель, за підсумками першого робочого засідання «сімки», заявила, що за такий короткий термін роботи неможливо розв’язати всі світові проблеми, у тому числі й українські. 

Найбільша увага була зосереджена на зустрічі канцлера ФРН Ангели Меркель та президента США Барака Обами, котрі, крім іншого, говорили про конфлікт на Донбасі. Білий дім, за результатами цих переговорів, поширив заяву, у якій ідеться про кризу на сході України та санкції проти Росії. У ній висловлена спільна позиція лідерів ФРН і США: їхня дія має бути суворо пов’язана з повним виконанням Москвою Мінських угод і повагою до суверенітету України.
Щоправда, поки що не йдеться про певну конкретну допомогу Україні, про яку незадовго до цього заявляли її керівники. Ангела Меркель, за підсумками першого робочого засідання «Сімки», заявила, що за такий короткий термін роботи неможливо розв’язати всі світові проблеми, у тому числі й українські. Ангела Меркель переконана, що досягти успіху можна лише мирним шляхом, зокрема неухильним виконанням Мінських угод. В інтерв’ю німецькому телеканалу ZDF Меркель наголосила: дотримання цих домовленостей є головною умовою для пом’якшення санкцій проти Росії. На її думку, «якщо всі докладуть до цього зусиль, то у нас з’явиться шанс. І це багато в чому залежить від російської сторони, звичайно, також і від української».


Задовго до початку саміту у ФРН не вщухають дискусії щодо того, чи можна вирішувати питання конфлікту в Україні без участі його одного з безпосередніх учасників? Мовляв, варто було запросити на засідання «Великої сімки» президента Росії Володимира Путіна, бо припинення стрілянини в Україні, на їхню думку, залежить саме від нього. З другого боку, якщо йдеться про «Велику сімку» — не лише як про найбільш потужні держави, а й про демократичне утворення, то чи неможливо повернути до нього Росію? Знову-таки канцлер Ангела Меркель спробувала покласти край цій дискусії. В інтерв’ю «Дойче велле» вона підкреслила важливу роль Росії у врегулюванні світових конфліктів. Підтримка Москви необхідна для подолання міжнародних криз, вважає вона. Але про входження Росії до клубу промислово розвинутих країн не йдеться, оскільки Кремль нині дуже далекий від цінностей, які є принциповими для держав-учасниць «Великої сімки».


Берлін.