На території Польщі, Латвії, Литви та Естонії майже одночасно відбуваються кілька військових навчань НАТО, об’єднаних спільною назвою «Союзницький щит». Загалом у них бере участь майже 15 тисяч військовиків з 19 країн-членів Альянсу та трьох партнерських країн (Фінляндії, Швеції і Грузії). 

Відучора до 19 червня на полігоні у Дравсько-Поморське (Польща) відбуваються навчання «Saber Strіke» за участю 2100 військовиків з Данії, Німеччини, США, Польщі та Франції. Проте приймаючою стороною навчань є Литва, де маневри тривають з 1 по 26 червня, і будуть чи не наймасовішими. Загальна кількість учасників — близько шести тисяч. 


Водночас у південній частині Балтійського моря розпочалася активна фаза морських навчань «Балтопс-15» за участю 5600 військовиків із 17 країн, що триватиме до 21 червня. У військовому порту міста Гдиня до 8 червня перебували 49 кораблів ВМС та понад 40 одиниць ВПС із 15 країн. А з 9 до 19 червня Польща прийматиме натівських військовиків у рамках ще одних маневрів — «Noble Jump». Їх мета — перша практична перевірка Об’єднаних сил швидкого реагування як в умовах звичайної, так і в гібридній війнах. ОСШР створено альянсом на виконання рішень Уельського (вересень 2014 року) саміту НАТО через агресію Росії проти України.

Варшава.