Ніхто не очікував, що екстрене засідання Ради Безпеки ООН, що відбулося в п’ятницю, завершиться прийняттям резолюції. Своєрідним початком для дебатів став брифінг заступника Генерального секретаря ООН з політичних питань Джеффрі Фелтмана. «Я стурбований майже щоденними кровопролитними сутичками, використанням важкого озброєння, мінуванням полів по обидва боки лінії зіткнення, повідомленнями про присутність іноземних найманців на українській землі й про задокументовані потоки важкої зброї на схід України. Все це суперечить ключовим положенням Мінського пакета заходів», — сказав Фелтман. Про значне погіршення ситуації говорив і представник ОБСЄ Александер Хуґ.

Постійний представник України Юрій Сергеєв заявив, що недавні «провокаційні» кроки, що їх зробила Москва, з усією очевидністю свідчать про її наміри нарощувати конфронтацію та зірвати Мінський процес. Немає сумнівів, сказав Сергеєв, що масовані цілеспрямовані напади в районі Мар’їнки були заздалегідь сплановані Російською Федерацією. Він закликав Радбез «застерегти агресора від подальших деструктивних дій» у цьому напрямку. Підкресливши, що напад на Мар’їнку став другою масштабною атакою після Дебальцевого, він відзначив, що «це сталося відразу після спроби Росії зірвати засідання Тристоронньої контактної групи й її тематичних підгруп у Мінську 2 червня».


Взявши слово, Постійний представник Російської Федерації при ООН Віталій Чуркін звинуватив Київ у тому, що той відмовляється вести прямий діалог із представниками Донбасу, а також не виконує цілу низку інших Мінських домовленостей. Він закликав місію ОБСЄ «не тільки сухо фіксувати порушення режиму припинення вогню та визначати порушників домовленостей», а й чітко писати, які були цілі цих обстрілів і хто від них страждає.


Позиція Росії зазнала предметної критики з боку представників цілої низки країн. Франсуа Делаттр (Франція) висловив розчарування позицією Росії в Тристоронній контактній групі, незважаючи на зобов’язання в контексті резолюції 2202 (2015). «Усім відомо, яку роль вони відіграють у цій кризі із самого початку», — заявив Делаттр, закликавши Росію припинити спроби вийти з переговорного процесу. Метью Райкрофт (Великобританія) заявив, що сепаратисти, що їх підтримує Москва, відповідають за новий спалах насильства. Зазначивши, що російські танки та ракети були помічені на території України, він закликав Росію вивести війська і припинити підтримувати сепаратистів. Саманта Пауер (США) звернула увагу на протиріччя в спробах Росії й її союзників-сепаратистів виправдати напад на Мар’їнку, включаючи їх звинувачення на адресу України. Пауер наголосила, що ці аргументи були спростовані самими ж сепаратистами, які — забувши про те, що потрібно спочатку отримати добро в Москві — проголосили у Твіттері: «Мар’їнка наша!»

Нью-Йорк.