Президент Реджеп Ердоган і прем’єр-міністр і лідер Партії справедливості та розвитку Ахмет Давутоглу розраховували на абсолютну перемогу на виборах, що дало б їм змогу одноосібно сформувати уряд і протягувати через парламент необхідні поправки до конституції для наділення президента більш високими повноваженнями.

Проте при явці понад 85 відсотків виборців Партія справедливості та розвитку (ПСР), за даними ЦВК, набрала лише 40,8 відсотка виборців.


Високий виборчий поріг для проходження до парламенту — 10 відсотків подолали також лівоцентристська Народно-республіканська партія (НРП), яка набрала 25,2%, і Партія націоналістичного руху (ПНР) — 16,5% голосів виборців.


Демократична партія народів (ДПН), що представляє інтереси турецьких курдів, тривалий час у підрахунках балансувала на десятивідсотковому лезі потрапляння до парламенту і до кінця опрацювання виборчих бюлетенів набрала 12,9 відсотка. За неї проголосувало більш як 5,29 мільйона громадян Туреччини.


Тепер конфігурація в парламенті суттєво змінилася. Партії справедливості та розвитку доведеться шукати в новому складі Великих національних зборів коаліційних партнерів для формування уряду. Хто це буде — НРП або ПНР — покаже найближчий час. Але вже ясно, що плани Реджепа Ердогана провалилися і йому навряд чи вдасться в найближчі чотири роки добитися від Меджлісу перетворення Туреччини в країну із президентською формою правління, хоча вже в понеділок уночі Давутоглу заявив, що депутати нового парламенту повинні готуватися до розгляду змін до конституції. Але тепер опозиціонери легко проігнорують усі недемократичні, з їхньої точки зору, поправки.


Недарма відразу після оголошення неофіційних результатів виборів лідер НРП, яка є основною опозиційною політичною силою в країні, Кемаль Киличдароглу радісно заявив: «Сьогодні завершився ще один період розвитку країни. Демократія перемогла. Народ демократичним шляхом припинив період насильства».
Голова ЦВК Туреччини Саді Гювен повідомив, що остаточні результати будуть оголошені через 11—12 днів.