Народні депутати Ігор Лапін, Тетяна Чорновол та Павло Різаненко пропонують заборонити будь-яку торгівлю з окупованими територіями. На цьому вони наголосили під час спільної прес-конференції.

Щоб знищити корупцію на перетині лінії розмежування, в тому числі й із територією Криму, потрібен системний підхід. Основний засіб — закриття лінії розмежування, — вважає І. Лапін. Саме це передбачено законопроектом щодо економічної блокади окупованих територій (реєстр. №2004а).


«Для мене немає різниці — це окупована Російською Федерацією територія, така як Крим, чи це завуальована окупація, як на Донбасі. Є лінія фронту. Я виступаю за те, що будь-яка торгівля із сепаратистами, а також загарбниками була заборонена», — наголосив обранець.


За його словами, вільна економічна зона, створена для торгівлі з Кримом, — це взагалі абсурд. «У такий спосіб ми не лише допомагаємо Путіну, а ще й робимо це на пільгових умовах. Я був командиром штурмової роти «Захід» батальйону «Айдар», я знаю, що таке війна і що таке окопи. Якщо хтось хоче мені закинути, що там проживають наші люди, то відповідь проста. Вони можуть виїхати з окупованих територій. Я розумію, що важко, але йде війна. Інші люди там гинуть за те, щоб була незалежна цілісна Україна», — констатував він. «Лише за останній період, — наголосив І. Лапін, — офіційний товарооборот із Кримом через вільну економічну зону становив понад півмільярда гривень. Тіньовий і рахувати поготів».


Якщо ж говорити про Донбас, то найбільше з його окупованої території контрабандою вивозиться вугілля. За словами Тетяни Чорновол, провозити вугілля та кокс з окупованої території дозволено низці підприємств. «Логіка існування цього списку проста. Чимала кількість ТЕЦ перебуває у власності Ріната Ахметова, на окупованій території є його шахти, заводи з виробництва коксу, тож, відповідно, йому дали можливість провозити вугілля зі своїх шахт до ТЕЦ. Це дало змогу виробляти електроенергію для сіл, міст і містечок. Але якщо уважніше подивитися на цей список, то до нього постає дуже багато запитань. Окрім підприємств ДТЕК, на-приклад, там є шахта, яка була ліквідована ще сім років тому. Вона затоплена, але чомусь поставляє величезні об’єми вугілля на територію України», — зауважила обраниця.


Тож єдиний варіант навести порядок у цьому питанні — ухвалити закон, переконана депутат.


«Якщо лінія розмежування буде закрита, тоді під виглядом одних товарів туди не поставлятимуть інші. Контрабанда — це коли замість дозволеного цементу завозять, скажімо, ікру. Якщо завозити не можна нічого, значить, нічого. Той, хто пропускає будь-який транспортний засіб через лінію розмежування, має сидіти в тюрмі. Або ми воюємо, або торгуємо», — наголосив І. Лапін.


Вл. інф.