Мати стверджує, що її трирічній доньці лікарі помилково прооперували праву нирку замість лівої, медики це категорично заперечують
У Полтаві до міліції звернулася мати трирічної дівчинки, котру прооперували в міській дитячій лікарні. За словами жінки, її приголомшив великий хірургічний шов на тілі доньки праворуч. Хоча мала на праву нирку ніколи не скаржилася. Та й попередні обстеження, аналізи засвідчували наявність у неї проблеми тільки ліворуч... Усувати її медики мали за допомогою ендоскопа, тобто без великого розрізу. Мати вважає, що лікарі просто переплутали дітей. І замість п’ятирічної дівчинки, яка нібито мала камінь у правій нирці (останню готували до операції в одній палаті з її донькою) поклали на операційний стіл рідну кровинку.
На прес-конференції начальник УМВС в області Олег Бех підтвердив факт відкриття кримінального провадження за ознаками неналежного виконання медичними працівниками своїх професійних обов’язків. Він зауважив: «Медпрацівники переплутали дітей, які перебували в одній палаті. Замість того, щоб зробити реанімаційне втручання одній дитині, розрізали іншу, котра такого оперативного втручання не потребувала». Тепер до правоохоронців надходить інформація ще й про те, що лікарі почали знищувати або фальсифікувати документи, які підтверджують їхню «найгрубішу помилку».
Усе те медпрацівники категорично заперечують. За словами заступника головного лікаря згаданого медзакладу Степана Вернигори, необхідність оперувати дівчинці праву нирку виникла вже під час хірургічного втручання. Тоді праворуч лікарі виявили судинну пухлину, яка кровоточила. «Оскільки вона була дуже мала за розміром, то під час попередніх обстежень помітити її було фактично неможливо, — зазначив він. — Ця друга проблема зумовила додаткове оперативне втручання». Саме воно, за версією медиків, зупинило кровотечу і запобігло погіршенню стану здоров’я дівчинки. Сьогодні вона почувається задовільно, а через кілька місяців лікарі мають зробити необхідну їй ендоскопічну корекцію на лівій нирці.
Імовірність того, що перед операцією переплутали дітей, керівники лікарні також відкидають. Адже з юною пацієнткою працювала бригада медиків, які спілкуються з дітьми постійно і, звісно, можуть відрізнити трирічну дівчинку від п’ятирічної... Водночас, якщо вина медпрацівників буде встановлена, то кожному з них світитиме до трьох років позбавлення волі з таким само терміном анулювання права займатися своєю професійною діяльністю.

Полтава.