Про що йшлося під час другого робочого засідання «Групи семи»? Метою було заявлено захист клімату. Учасники домовилися не допустити потепління більш ніж на два градуси завдяки скороченню викопних джерел енергії для вироблення електрики. Але конкретні зобов’язання по тому, яка країна, і як саме фінансуватиме ці проекти, члени групи на себе не взяли. Так само й щодо інших проблем, зокрема, підвищення безпеки праці в країнах, що розвиваються, боротьба з епідеміями та інше.
На саміті багато дебатувалося про те, що чи не було помилкою виключати РФ зі складу групи найпотужніших світових держав. Також в усіх аспектах і впродовж тривалого часу обговорювалося питання конфлікту в Україні і політики щодо Росії. Тож хоч її і виключили зі складу групи, однак говорилося про неї багато. Проте на заключній прес-конференції канцлер Ангела Меркель повідомила, що РФ на саміті не надали надто багато часу, оскільки інші конфлікти «обговорювалися довше та інтенсивніше». На подив журналістів, канцлер також підкреслила, що українська криза та відносини з Росією не були головною темою.
Але про що все-таки йшлося у дискусіях про Україну? Найголовніше, що в разі ескалації конфлікту на Донбасі країни «Великої сімки» посилять вплив на Росію. Також, якщо ситуація на сході України погіршиться, то лідери G7 ухвалять ще жорсткіші антиросійські санкції. Щодо їх зняття, то воно можливе лише після того, як повністю будуть виконані Мінські домовленості. Учасники саміту також знову засудили російську анексію Криму.
В уважного читача виникають запитання: як ще має погіршитися ситуація на сході України, аби сильні світу цього надали їй нарешті допомогу, якої вона потребує? І хіба нині на Донбасі не відбувається ескалація конфлікту? Скільки там ще треба скласти голів, щоб країни-члени «Великої сімки» почали вважати цей факт ескалацією конфлікту? І які саме можуть бути «ще жорсткіші санкції щодо Росії», щоб вони на неї нарешті вплинули? Утім, ці запитання так і лишилися риторичними.
Лідери «Великої сімки» пообіцяли підтримку Україні у проведенні економічних реформ, для чого посли країн «Групи семи» у Києві організують спеціальну групу. Знову-таки, коли ідея буде реалізована, як саме це сприятиме запровадженню реформ, у яких сферах, хто фінансуватиме таку роботу? Запитання «провисає», оскільки це — лише заява про наміри, декларація. А для України нині слів уже недостатньо.

Берлін.

 

 

Лідери «Великої сімки» та очільники Євросоюзу — президенти Єврокомісії і Європейської Ради під час саміту.

Фото надане офісом преси та інформації уряду ФРН.