У Румунії, де ведеться посилена боротьба з корупцією, черга дійшла і до прем’єр-міністра Віктора Понти. Йому слідчі Національного антикорупційного управління (DNA) країни висунули обвинувачення в підробці документів, ухилянні від сплати податків і відмиванні грошей.

Як повідомило інформагентство Medіafax, у п’ятницю він був викликаний на допит в DNA як підозрюваний по так званій справі сенатора від румунських соціал-демократів Дану Шове. Сенатора обвинувачують за трьома кримінальними справами, серед яких незаконне використання державних коштів, завдання скарбниці збитку в розмірі 875 тисяч доларів. Тоді Віктор Понта надавав фірмі «Шова та адвокати» адвокатські послуги і, за версією слідства, брав участь у фальсифікації документів, відмиванні грошей і в ухилянні від сплати податків. На дуже високі гонорари, отримані від Шови, нинішній прем’єр придбав надто дорогу нерухомість у Бухаресті.
З фірми «Шова та адвокати» Віктор Понта пішов у грудні 2008 року, коли став прем’єр-міністром. Дана Шову він віддячив за співробітництво та гонорари посадою міністра у своєму уряді. Прем’єр і зараз активно захищає свого колишнього шефа, заявляючи, що прокурор і слідчі «змовилися влаштувати цирк», а доказів провини Шови в них просто немає. Коли слідство повідомило про причетність Віктора Понти до «справи Шови», президент Румунії Клаус Йоханніс зажадав, щоб прем’єр-міністр негайно подав у відставку. На це він відповів, що був призначений на посаду глави уряду парламентом і тільки вищий законодавчий орган країни тепер може відсторонити його від посади.
У понеділок Віктор Понта став перед юридичною комісією палати депутатів і відповідав на незручні запитання її членів. Зрештою комісія відхилила запит прокуратури на притягнення прем’єра до кримінальної відповідальності. Вчора парламент також розглянув питання про позбавлення прем’єр-міністра недоторканності. Як і очікувалося, депутати проголосували проти притягнення його до кримінальної відповідальності. Більшість у парламенті Румунії становлять депутати від Соціал-демократичної партії, головою якої є Віктор Понта, та їхні партнери по урядовій коаліції.
Румунські ЗМІ нагадують, що раніше кілька сотень протестувальників у Бухаресті та Клужі вимагали відставки прем’єр-міністра. Невдоволення його колишніми справами і роботою на посаді глави уряду в країні наростає, і більшість людей не виявляють співчуття до Віктора Понти.