Сьогодні багато випускників мріють про європейську освіту. Один із найдоступніших варіантів — польські вузи. Тут і навчання дешевше, і мова простіша, ніж англійська чи німецька. Дописувач нашої газети — Олександр Набекало якраз нині навчається в Академії фізичного виховання у Гданську. Перед початком вступної кампанії ми попросили його поділитися враженнями про нове життя.
— Розпочати інтегруватися до польської культури краще ще вдома. Я навчався у «Dom Polskі w Kіjowіe». Щодо вступу до вищого навчального закладу, то тут такий само процес, як в Україні. Винятком є можливість зробити це все дистанційно та необхідність сертифіката знання польської. І ось ти вже дивишся з ілюмінатора літака на рідне місто. Перші кроки на новій землі відкривають нові риси твого характеру. Головне — утриматися на правильному шляху і не піддаватися відчуттю самотності. Якщо залишатися собою і зберігати свої життєві принципи, з часом з’являються нові вірні друзі. Тутешня молодь — відкриті, щирі та надійні люди; кожен намагається робити те, що любить, а не лише те, що треба.
Навчальний процес у вузі побудований на поєднанні теоретичних та практичних занять, а кожна лекція більше схожа на семінар — це постійна дискусія. Дуже поширене завдання — виконувати проекти в групах, що дає змогу відкрити творчий потенціал кожного та навчитися оптимально співпрацювати й конкурувати. А ще постійно проводяться зустрічі з представниками майбутніх професій, екскурсії. Так, студенти Академії фізичного виховання в Гданську щомісяця відвідують найновіші спортивні об’єкти, такі як: Ergo Arena, PGE Arena та багато інших. До речі, багато з викладачів працюють зі студентами для задоволення, їхня основна робота — безпосередні проекти чи бізнес у спеціальностях, які вони викладають. Нерідко можна зустріти свого вчителя на спортивно-масових заходах. Про багатьох можна прочитати в газетах. Таким чином студенти мають безпосередній контакт з чемпіонами Олімпійських ігор або, наприклад, з менеджерами великого польського концерну.
Щодо спорту, то тут треба дуже постаратися щоб... не займатися ним! Кожен вищий навчальний заклад в Польщі має спортивні об’єкти, побудовані за останнім словом техніки. Популярністю відрізняються командні спортивні ігри, тому не дивуймося, що збірні команди Польщі перебувають на вищих щаблях спортивних рейтингів. Звісно, в «змаганнях» зі спортивної інфраструктури виграють академії фізичного виховання. Наприклад, у місті Гданськ місцева академія забезпечує студентів новим спортивним спорядженням та приміщеннями. Кожен після занять може безплатно піти на тренування і займатися з тренером або наодинці. На вибір представлені зали для гімнастики, бойових мистецтв, спортивних ігор, басейн, манежі для легкої атлетики, а також стадіони для регбі та футболу.
Усе це підтверджує, що часом варто покинути рідні береги, щоб навчитися нового. Та все ж це не Батьківщина. Як писав Шевченко «і чужого научайтесь і свого не цурайтесь».