Учора Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман і народні депутати України — члени міжфракційного об’єднання «Єврооптимісти» обговорили питання підвищення якості законотворення і ефективності внутрішньопарламентських процедур.


«Ключова позиція — відновлення довіри до парламенту через прозорість його роботи і дотримання народними депутатами Регламенту», — заявив В. Гройсман, додавши, що це сприятиме підвищенню авторитету єдиного законодавчого органу в суспільстві. «Для мене забезпечення ефективності, прозорості та відкритості роботи — не порожній звук, — заявив він. — Я не зійду з цього шляху, оскільки це дозволить мінімізувати будь-які зловживання».


Народні депутати запропонували до обговорення низку важливих питань. Зокрема, йшлося про необхідність активізації підтримки реформ на законодавчому рівні та розробку якісних законодавчих актів, вдосконалення парламентських процедур, неухильне виконання приписів Конституції України у частині персонального голосування, підвищення дисципліни у сесійній залі.

Члени міжфракційного об’єднання подякували Голові Верховної Ради за нормативні рішення щодо забезпечення прозорості та відкритості роботи комітетів і парламенту загалом. Водночас наголошувалося на важливості забезпечення на законодавчому рівні онлайн-трансляції засідань усіх без винятку парламентських комітетів, підвищення прозорості роботи апарату Верховної Ради, розширення можливостей народних депутатів у частині розміщення матеріалів на своїй сторінці на офіційному веб-сайті парламенту.


Ішлося також про необхідність систематизації законодавчих актів реформаторського характеру і підготовку змін до Регламенту роботи парламенту з метою вдосконалення якості та ефективності процесу законотворення.
Відповідаючи на пропозиції, що пролунали, В. Гройсман зазначив: «Я теж зараховую себе до єврооптимістів і думаю, що наші зусилля мають бути успішними, але до цього потрібно докладати зусиль і всередині Верховної Ради, і за її межами». «Країні потрібні зміни, і наше завдання — підтримувати їх», — наголосив він.


Підбиваючи підсумки дискусії, Голова Верховної Ради нагадав про запровадження «електронного протоколу», що сприятиме підвищенню прозорості та ефективності роботи народних депутатів. Найближчим часом буде забезпечено технічну можливість трансляції в мережі Інтернет на комітетських сайтах, а також про роботу в напрямі стандартизації цих сайтів.


Він також закликав молодих обранців долучитися до розробки «операційного плану» виконання Плану законодавчого забезпечення реформ.


В. Гройсман також закликав учасників зустрічі ініціювати напрацювання змін до Регламенту в частині заходів, спрямованих на посилення відповідальності народних депутатів за неперсональне голосування, а також щодо вдосконалення внутрішніх процедур роботи Верховної Ради, заявивши, що він як керівник парламенту «готовий взяти на себе персональну відповідальність» і внести такі пропозиції на розгляд сесійної зали за своїм підписом.


З метою посилення відповідальності народних депутатів за роботу у пленарному режимі Голова Верховної Ради виступив з ініціативою запровадження системи електронної реєстрації, що дасть змогу чітко фіксувати присутність парламентаріїв у сесійній залі та на засіданнях комітетів.


В. Гройсман також звернувся до колег-парламентаріїв із закликом «публічно підтримувати децентралізацію».


За підсумками наради апарат Верховної Ради отримає низку доручень.

ЦИТАТА

Голова Верховної Ради Володимир ГРОЙСМАН:


«Це ключ до успіху України. Якщо не відбудеться перерозподіл владних повноважень, ми постійно перебуватимемо у стані колапсу».


Прес-служба Верховної Ради України.

 

Наталія Веселова, Іванна Климпуш-Цинцадзе, Ігор Луценко, Володимир Гройсман (зліва направо).


Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.