Безплатні сеанси анімалотерапії, що їх запровадили для реабілітації воїнів АТО на Вінниччині, дають можливість забути про пережите у зоні бойових дій

Товариство «Доктор дельфін», що орендує площі у санаторії «Поділля» у Хмільнику, надає сеанси дельфінотерапії бійцям, які лікуються у військовому санаторії «Хмільник».
— Допомога пораненим, яку вони отримують безплатно, — це внесок нашого колективу у загальну справу протистояння ворогу, — каже директор підприємства Борис Когут. — Наші фахівці вже працювали з 23 бійцями. Будемо допомагати у їх лікуванні доти, доки виникатиме така необхідність. 
Кожен день процедури отримують у середньому п’ятеро воїнів. Визначений курс — 5 —7 сеансів. Як пояснив пан Когут, по закінченні сеансу дельфінотерапії бійцям роблять масаж, а далі з ними працює психолог. Для цього у штат ввели додаткову посаду фахівця психолога, який працює тільки з бійцями АТО.

Поцілунок на прощання

Незвичну сцену довелося спостерігати у басейні. Кожен сеанс у басейні закінчувався однаково: пацієнт горнувся до дельфінів, обіймав їх, а потім ще й цілував улюбленців. Вийшовши з басейну, прощалися помахом руки. Тварини при цьому не тямили себе від радості — високо вистрибували із води. Володимир з 81-ї десантно-штурмової бригади, перебуваючи в оточенні двох милих тварин, яким дали імена Зевс і Лілу, не міг приховати усмішку. Які б вправи не виконував: чи плив на спині дельфіна, чи танцював із ним, чи просто горнувся — його очі світилися радістю. Чоловік отримував від цього неабияке задоволення. Молодий боєць каже, що раніше ніколи не мав таких позитивних вражень від спілкування з тваринами. Щоправда, з дельфінами йому не доводилося мати справу.
— Дельфіни — це щось незвичайне, — розповідає боєць. — Це як гарна казка. Хочеться, щоб вона довго не закінчувалася. Крім задоволення, вони ще і неабияк розслабляють. Після попереднього сеансу спав, як мала дитина, солодко і спокійно, чого давно не було. Навіть снилося щось гарне.
Після боїв у донецькому аеропорту «кіборг» уже й не сподівався, що до нього може повернутися спокійний сон. Поранення дістав, коли його підрозділ потрапив у засідку. Сталося це у районі Спартака 20 березня. Куля влучила у плече, зламала ребро, пробила легеню і вийшла навиліт через лопатку. Лікувався у шпиталях Краматорська, Дніпропетровська, Києва, Ірпеня, тепер — у Хмільнику. Нарешті став відчувати руку. Лікарі не приховують, що рана на лопатці може загоїтися не раніше, ніж через п’ять років.

Картини пишуть тварини

Тренер на ім’я Степан, який працює з дельфінами, каже, що це найрозумніші тварини. Його «підопічні» Зевс і Лілу вміють співати, танцювати, навіть пишуть картини. — Вони надзвичайно відповідальні і старанні, — розповідає пан Степан. — Не знаю безпечніших істот. Кицька, коли сердиться, може подряпати людину, а тут сто відсотків гарантії, що ніхто не постраждає. Принаймні за весь час моєї роботи не було непередбачуваних випадків. Співрозмовник пояснює, що лікувальний ефект мають звуки дельфінів. З їх допомогою відбувається процес релаксації. Людина лягає горілиць на воду. В цей час двоє дельфінів підпирають її голову. За вказівкою тренера починають «лікування». Процедура триває 5—7 хвилин. Далі —катання на спині чи на животі дельфіна. При бажанні — танець або звичайне спілкування з прогладжуванням тварин.
— Починати спілкування з дельфінами потрібно з обіймів, — пояснює тренер. — Їм, як і людям, це подобається. У такий спосіб встановлюється контакт. Єдине застереження — не торкатися руками біля очей тварин. Їм подобається відчувати наші руки, а нам — їхнє тіло, воно ніжне і дуже гладеньке.

Хтось на процедури, інші — на екскурсію

У санаторії Міноборони «Хмільник» на лікуванні перебуває приблизно 60 бійців.
— Для усіх них організуємо екскурсію, щоб побачили, як працюють дельфіни, — каже Борис Когут. — Запросимо також частину пацієнтів із Вінницького військово-медичного центру. Покажемо, що вміють дельфіни. А вони почуваються добре не тільки у воді. Тварини навчилися малювати картини. Затиснувши пензель у роті, пишуть на ватмані фарбою. Навіть не купаючись з ними, гості відчують позитивний заряд енергії. У подарунок вручимо кожному наші фірмові футболки з емблемою товариства. Ті, хто лікується, теж йдуть від нас з такими футболками. Відмінність тільки в тому, що для них виготовляємо персональні футболки, з фото з дельфінами у басейні. У зв’язку з лікуванням поранених у товаристві «Доктор дельфін» припинили працювати з дорослими. Маленьких пацієнтів приймають, як і раніше. Дельфінотерапія — справа не з дешевих: 10 сеансів обходяться для пацієнта у дев’ять тисяч гривень. Для поранених учасників АТО, як уже згадувалося, вони безплатні.

Вінницька область.

ДОСЛІВНО

Психолог Ірина Коровецька:
— Дельфіни є сильним ресурсом відновлення психологічного стану людей, які побували у стресових ситуаціях.  Морські тварини пробуджують позитивні емоції. У спогадах людини оживають щасливі хвилини, приємні картини. Гарний психологічний стан сприяє швидшому фізичному одужанню тіла. Після того як бійці побувають у басейні, вони стають більш охочі до спілкування. Зазвичай говорять про сім’ю, дітей, радісні події. Найбільш неприємно їм згадувати про пережите. Це потрібно врахувати і не допікати питаннями, що робив на війні, які жахи бачив. Нехай спершу адаптуються до умов мирного життя, а далі самі почнуть говорити.

 

 

Морські тварини пробуджують позитивні емоції.

Фото автора.