Пристрасті довкола перейменування Кіровограда не вщухають. Обговорення варіантів нової назви стало однією з домінуючих тем і в соціальних мережах, і на вулиці, і в наукових колах. Сьогодні методологію зміни назви обласного центру імені та пам’яті Кірова визначають науковці, які приїхали до міста на конференцію з різних регіонів України.

Дискусію про те, яке ім’я має бути в цього обласного центру (колись — Єлисаветград, Зінов’євськ, Кірово), ведуть краєзнавці, історики, дослідники і пересічні його жителі вже багато років. Схоже, цього разу бажання, підкріплене відповідним законом, виллється в реальний результат.
Тим часом активісти громадської організації «Рідний Кіровоград» протягом двох місяців збирали думки з приводу перейменування міста в його мешканців і стверджують: переважна більшість опитаних (6 472 із 8 751) — проти. Звичайно, опитування не може мати репрезентативний характер, адже проводилось воно через одно-
йменну газету, отже, серед її читачів. Проте результати показові: відповідно до анкет з десятьма найбільш обговорюваними в місті варіантами нової назви, що розміщувалися на її шпальтах, найбільше голосів набрали назви Єлисаветград (13,5 відсотка опитаних), Златопіль та Інгульськ (обидві майже 4).
Сьогодні, можливо, з деяким запізненням, в боротьбу за право на існування вступила чи не найбільш промовиста назва — Кропивницький. Можна лише шкодувати та дивуватися, чому цього не сталося раніше. Адже Марко Лукич Кропивницький  (народився в с. Бежбайраки Новоукраїнського району Кіровоградської області) — відомий в усьому світі письменник, драматург, засновник українського професійного театру, який, безперечно, входить до плеяди найвизначніших постатей степового краю. І хоча місто на Інгулі може пишатися багатьма видатними й талановитими своїми земляками та жителями (серед яких Володимир Винниченко, Іван Карпенко-Карий, Юрій Яновський, Генріх Нейгауз, Юлій Мейтус...), проте саме Кропивницький заслуговує на визнання не просто як талановитий актор, письменник і театральний діяч, але й як палкий патріот української мови та української державності, активний борець за їх існування. Що ставить його в один ряд із найбільшими українськими апологетами.
Нещодавно за ініціативи міської інтелігенції, представників творчих кіл навіть зняли публіцистичний фільм із промовистою назвою «Битва за Кропивницького». Автор сценарію — відомий художник, член Національної спілки художників України та Національної спілки театральних діячів України, лауреат обласної премії у сфері образо-
творчого мистецтва та мистецтвознавства імені О. Осмьоркіна Ігор Смичек. У стрічці представники різних поколінь і верств населення висловлюють своє ставлення до перейменування міста та до можливості надання йому імені такої непересічної особистості, як Марко Лукич Кропивницький.

Кіровоград.

P.S. От лише шкода пісню «Кіровоград», написану для міста лідером групи The Вйо Мирославом Кувалдіним, і відзнятий на неї кліп, створені зі справді творчим підходом...

 

 

Марко Кропивницький.