Кабінет Міністрів порушив закон під час формування конкурсної комісії, що обиратиме керівників Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК). Про це під час учорашнього брифінгу заявили народні депутати та представники громадськості. Вони вимагають від уряду скасувати відповідне розпорядження.

Нагадаємо, тиждень тому уряд на позачерговому засіданні затвердив склад конкурсної комісії з добору керівників НАЗК, проігнорувавши включення до її складу делегата від парламенту. «Кабмін змінив положення про проведення конкурсу, та переписав вимогу щодо складу комісії в кількості восьми членів на «у кількості не менше шести». У такий спосіб уряд відреагував на судовий позов антикорупційних організацій проти фальсифікування результатів виборів громадської частини конкурсної комісії», — сказав експерт Реанімаційного пакета реформ Олексій Хмара.
Голова Комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції Єгор Соболєв наголосив, що треба домагатися скасування рішення про затвердження такої конкурсної комісії. Має бути прозора процедура обрання представників від громадськості. «Для того, щоб перемогти, нам потрібно діяти наполегливо. У жодному разі цього року, коли громадськість, журналісти, різні політичні представники бралися за якусь справу, ми не програвали. Тому не треба здаватися», — сказав він.
У свою чергу міністр екології і природних ресурсів Ігор Шевченко розповів, як приймалося рішення про затвердження складу конкурсної комісії. «Минулого четверга нас зібрали на позачергове засідання уряду. Ніхто не знав, які питання розглядатимуться. Коли приїхали, на столі побачили проект розпорядження Кабміну про склад конкурсної комісії. Із цього списку кількох людей я знав, але жоден кандидат від громадськості не був мені знайомий. Я запитав, хто ці люди, і попросив надати їхні біографії, на що заступник міністра Кабінету Міністрів Роман Греба відповів: «Це не твоя справа. Цих людей обрали громадські діячі, процедуру витримано. Тобі не треба там нічого дивитися. Ваше завдання — затвердити їх». Я сказав, що поки не отримаю ці документи, не голосуватиму. Документи надали. Усі біографії кандидатів написані в довільному стилі, а по двох претендентах — інформації однакові. Мені здалося це дивним, тому я не голосував», — підкреслив І. Шевченко.
Також він зазначив, що організації, які брали участь у виборах, не відповідали критеріям, передбаченим законодавством і постановам Кабміну. Тому, вважає урядовець, потрібно скасувати відповідне розпорядження і оголосити відкритий конкурс.