У Варшаві відбулася церемонія вручення «Нагороди поєднання», якою відзначають найкращих особистостей з України і Польщі, які працюють для зміцнення українсько-польських відносин. Серед її чотирьох цьогорічних лауреатів два з України — професор Леонід Зашкільняк та Громадське телебачення (Hromadske tv).

Дослідника українсько-польських відносин Л. Зашкільняка, який нині працює заступником директора Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича у Львові, нагороджено «за сукупність діяльності та історичних досліджень, у яких керується ідеєю поєднання обох народів». Серед низки заслуг професора особлива увага звертається на організацію Українсько-польських наукових дискусій під назвою «Козацькі війни XVІІ століття у свідомості польського і українського народів» та активну участь і внесок у проведення семінарів «Україна — Польща: складні питання».
Телеканал «Hromadske tv» відзначили за «ретельне і об’єктивне висвітлення польсько-української тематики та наповнення програм, що зближують обидва народи». В обґрунтуванні присудження нагороди наголошувалося, що канал здобув широку популярність у Польщі своїми публіцистичними програмами за участю польських політиків, публіцистів і митців, а особливо за он-лайн висвітлення подій Революції Гідності, а згодом — подій у Криму та війни на Донбасі.
Серед польських лауреатів — Павел Коваль: дипломат, політик, політолог та історик, експерт з питань східної політики, нагороджений «за послідовне порушення питань польсько-українських стосунків». Натомість Радіо «ВНЕТ» відзначене, зокрема, «за толерантне, об’єктивне, повне поваги до представників інших національностей» висвітлення інформації «у дусі поєднання та взаємної підтримки для українського народу у його прагненні до змін».
Утворена у 1999 році Капітула Польсько-українського поєднання має на меті створення нової моделі відносин між українцями та поляками. «Нагорода поєднання» — це статуетка у формі двох квіток — маку і волошки, які ростуть поруч, і часто виростають з одного коріння, що символізує народи, які живуть поряд, об’єднані спільною історією. Про ранг нагороди свідчать хоча б імена та назви лауреатів попередніх років, серед яких, зокрема, — Іван Павло ІІ, режисер Єжи Гофман, публіцист Яцек Куронь, актор Богдан Ступка, академік Ярослав Ісаєвич, професор Іван Вакарчук, публіцист Микола Рябчук та Національний університет «Києво-Могилянська Академія».

Варшава.